5. Novembra 2022.

“Dutch Baby” – malo drugačija priprema palačinki ako vam je “muka” od prženja

Big Portal

Smatra se da je Dutch Baby, odnosno palačinka iz rerne nastala početkom 20. veka u Americi i da se reč dutch zapravo ne odnosi na Holanđane, već da je reč o iskrivljenom autonimu deutsch (nemački). Za razliku od većine palačinki, ove se peku u rerni, a ne prže, deblje su od većine palačinki i ne sadrže sastojke za dizanje testa poput praška za pecivo.

Priprema se od jaja, brašna, šećera i mleka, može biti slatka ili slana, a često se poslužuje začinjena maslacem i šećerom u prahu, svežim voćem ili sirupom. Peče se u vatrostalnoj posudi ili tepsiji od livenog gvožđa koju je, pre ulivanja testa, potrebno dobro ugrejati.

U rerni se peče oko 20 minuta i za to vreme će prilično narasti, a ubrzo nakon vađenja iz rerne splasnuti.

Sastojci

  • 130 g glatkog brašna
  • 4 jaja
  • 230 ml mleka
  • pola kašičice soli
  • 55 g otopljenog maslaca
  • 1 kašika šećera u prahu za posipanje palačinke
  • 100 g mešanog bobičastog voća
  • javorov sirup

Priprema

  • Zagrejte rernu na 230 stepeni. U blenderu sjedinite jaja, brašno, so, mleko i pola otopljenog maslaca. Blendajte 20-ak sekundi dok smesa ne bude glatka, bez grudvica.
  • Tepsiju od livenog gvožđa, s preostalim maslacem, zagrejte u rerni. Izvadite iz rerne, ulijte smesu i odmah sve ponovo ubacite u rernu. Palačinku pecite 18, 20 minuta dok ne postane zlatno smeđe boje.
  • Izvadite je iz rerne, dodajte bobičasto voće na sredinu palačinke i pospite šećerom u prahu. Isecite na kriške i prelijte javorovim sirupom.
  • Poslužite toplo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare