5. Novembra 2022.

Turska hrana utjehe: To je sendvič koji prosto morate probati na obali Bosfora

Big Portal

Međutim, Istanbul je takođe poznat i po svojoj ukusnoj i raznovrsnoj uličnoj hrani preko koje potvrđuje svoj kosmoplitski karakter i pokazuje uticaj raznih kultura. Jedan od najboljih lokalnih uličnih specijaliteta je i riblji sendvič.

Balik Ekmek je verovatno najukusnija i najautentičnija ulična hrana Istabula. U pitanju je riblji sendvič, i može se kupiti na svakom mestu u gradu.

Ova hrana demonstrira bogato gastronomsko nasleđe Istanbula, i njegova jednostavnost je zapravo njegovo najveće oružje.

Balik Ekmek je jednostavan i utešan specijalitet, omiljena ulična hrana u pravom istanbulskom stilu.

Ovaj topli sendvič sadrži svežu ribu pripremljenu na žaru, tj roštilju, sa raznim dodacima. Obično se u hrskav hleb dodaju sveže salate i luk, nakon čega dobijte preliv od sveže isceđenog limuna.

Specijalitet datira od sredine 19. veka, kada su se sveže ulovljene ribe iz Bosfora pripremale na žaru i služile sa hlebom kraj obale. Često su zbog ovog sendviča ribari postavljali roštilje na svoje brodove, kako bi direktno sa broda prodavali hranu.

Ovaj riblji sendvič možete kupiti u svim delovima Istanbula, a posebno je interesantno probati ga na obali.

Prodavci hrane i restorani kupuju direktno ribu od lokalnih ribolovaca koji tu u okolini pecaju. Vrlo često se desi da i turisti učestvuju u hvatanju ribe, a tako sveža riba ide direktno na roštilj, što je sigurno najbolja preporuka.

Iako Balik Ekmek možete kupiti i u restoranima, on je najukusniji na ulici i na keju pored mora.

Najbolje vreme za sendvič sa ribom je između podneva i mraka, kada lokalnih ribolovaca ima i najviše.

https://www.instagram.com/p/CjcY5SXvXpn/?utm_source=ig_web_copy_link

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare