4. Novembra 2022.

16: Stadioni Katara – čuda moderne „zarobljena“ u prošlosti

Big Portal

 Čudima arhitekture modernih dana, sublimaciji tradicije i aktuelnog trenutka, oročenog roka trajanja u ravni „života leptira“…

Svetski kup igraće se na osam velelepnih objekata, na prostoru u 60 kilometara, oko centralnog jezgra Dohe.

Napravljeni specijalno za Mondijal, mnogi od njih imaju već jasno projektovanu budućnost. Samo retki, uglavnom najbogatije tradicije, ostaće i u godinama nadolazećim poprišta fudbalskih utakmica. Ostali će “u nove poslove”, uglavnom, u službu lokalne zajednice.

Uživajte, u kratkim pričama, svakog od njih…

Lusail – 80.000 mesta, 700 miliona evra

Poslednji otvoren, stadion Lusail, biće domaćin finalne utakmice, 18. decembra. Za navijače Srbije bitnije – 24. novembra na Lusail ikoniku, kako se zvanično zove velelepna građevina, na 23 kilometra severno od centra Dohe, „orlove“ očekuje prvi mondijalski izazov. Duel sa Brazilom, očekivani spektakl, na najvećem mondijalskom stadionu, pod čijim svodovima će biti promovisan prvak sveta… Kakve li simbolike za Piksijeve momke na otvaranju SP.

Lusail
Guliver image

Kapije Lusaila otvorene su tek devetog septembra, utakmicama Saudijsko-egipatskog Superkupa. Prvaci i pobednici kupova Saudijske Arabije i Egipta, u tradicionalnom takmičenju, imali su čast da u generalnoj mondijalskog probi osete „dragulj fudbalskog Katara“ u punom kapacitetu. Tek da se zna – pehar se obreo u zagrljajima fudbalera i trenera rijadskog Al Hilala.

Lusail će biti domaćin deset mondijalskih utakmica. Procenjen na 700 miliona evra, nalik fenjeru, simolizuje igru svetlosti i senki. Supermoderan, čudo arhitekture, ostavio je prostor arhitektama da pod njegove skute smeste i arapsku tradiciju – oslikane simbole, ranije pronađene u tragovima materijalne kulture…

Posebno zanimljiv biće „život“ Lusaila u postmondijalskim danima. Na prostoru oko stadiona biće formiran istoimeni grad, podeljen na 19 kvartova. Jedan od njih biće golf teren… A, Lusail? Neće u istoriju, ne brinite. Plan je da domaćin finalne utakmice bude pretvoren u jezgro budućeg grada, uz sportske sadržaje, ponudiće i bogata mesta za izlaske, školovanje, zdravstvenu negu…

Al Bajt: Beduinski šator

Prva mondijalska utakmica biće odigrana na Al Bajtu, stadionu u Al Koru, na 30 kilometara severno od Dohe. Iako zvanično, spreman da ugosti 60.000 navijača, rekord je ispisao decembra prošle godine. Duel domaćina sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Arapskom kupu, ispratilo je 63.439 navijača.

Al Bajt
Guliver image

Jedinstvenog izgleda, u stilu ogromnog beduinskog šatora, drugi je po veličini mondijalski stadion. Pod svodivima Al Bajta igraju katarski državni tim i Al Kor, tadicionalni učesnik popularne Stars lige. Sa ogromnim prostorom ispred, parkingom za 6.000 automobila, 350 navijačkih i 150 šatl autobusa, hiljadu taksi vozila za goste na „vodi i zemlji“, nijednog trenutka ne ostavlja ni minimum prostora iritirajućim gužvama i neplaniranim incidentima.

Zato ne čudi što je projekat Al Bajt noseći u najavljenoj organizaciji Azijskih igara 2030.

Biće domaćin devet utakmica Svetskog kupa 2022. Zvanično, sa hotelom i terasama okrenutim ka terenu, jedan od najlepših svetskih stadiona, prema oceni GSAS-a ocenjen maksimalnih „pet zvezdica“.

Stadion „974“ – na peni od mora

Specifično ime, jedinstveniji položaj, uz najavljen nestanak u budućnosti, posebnu pažnju namenili su Stadionu „974“.

Imenovan prema međunarodnom pozivnom broju za Katar, smešten na peni od mora, namenili su velelepnom objektu u zoni grada Dohe, popularnom Ras Abu Abudu, mesto u grupi najintrigantnijih. Iz dodatnog razloga – biće to do sada jedini mondijalski stadion privremenog karaktera.

Stadion 974
Igor Kralj/via Guliver

Sačinjen od 974 kontejnera, s prvim danima 2023, nestaće sa lica zemlje. Planirana demontaža podrazumeva reciklažu kompletnog materijala od kojih je sagrađen. Otvoren 30. novembra prošle godine, imaće verovatno i najkraći „život“ u istoriji stadiona…

Među retkima, čast da se oprobaju na nekadašnjem „Ras Abu Abuda“ stadionu, imaće i reprezentativci Srbije. I to u susretu sa Švajcarskom, poslednjem u grupnoj fazi takmičenja, drugog decembarskog dana. Današnji „974“ ugostiće još 12 učesnika Mondijala, poslednje u osmini finala, petog decembra.

Zvanično, ima 40.000 mesta.

Kalifa – „srce Katara“

Ima i Doha fudbalsku tradiciju, ne brinite! Stadion Kalifa, najstariji i prvootvoren u mondijalskoj groznici, korene vuče iz 1976. U opštoj mešavini kineskih i uticaja zapadnog sveta, jedini je objekat sa iskonskim pečatom katarske arhitekture – prvi projektantski rad potpisuje Dar Al-Handasah.

Ipak…

Kalifu prati i crni usud. Tokom decenijske rekonstrukcije, između 2010. i 2020, engleski Gardijan objavio je podatak o smrti čak 6.500 sezonskih radnika, iz Pakistana, Bangladeša, Indije, Nepala i Šri Lanke. Najviše, upravo, na stadionu Kalifa. Domaćini su kasnije demantovali te podatke…

Al Kalifa stadion
Guliver image

Danas, zvanično ima 45.416 mesta. Godinama, kao najveći državni stadion, bio je domaćin najvećih takmičenja u Kataru – FIFA klupskog prvenstva sveta, Prvenstva Azije, Golfskog kupa.

Kalifu krasi i neobična specifičnost – temperatura od 26 Celizijusa. Rashladno postrojenje, na kilometar od stadiona, energetski efikasno, specijalnim cevima obezbediće optimalan vazdušni ambijent fudbalerima i gledaocima.

„Kalifa je srce Katara“, tvrdi šeik Hamad bih Kalifa Ahmed Al Tani, predsednik fudbalskog saveza domaćina SP.

Biće domaćin šest mondijalskih utakmica, u prvoj ugostiće Englesku i Iran.

„Ahmad bin Ali“ – Ponos Katara

Stadion „Ahmad bin Ali“, popularni Al Rajan, domaćin istoimenom klubu Stars lige i drugoligašu Al Karitijatu, na čijoj klupi već desetak godina sedi srpski stručnjak Zoran Stojanović, može da primi 44.740 gledalaca. Jedinstven naziv, prema jednom od prvih katarskih emira, po sticanju nezavisnosti, obogatili su ionako finu istoriju stadiona.

Amhan bin Ali
Simon Holmes/via Guliver

Al Rajan, takođe, ima istorijski značaj za Katar. Mesto „gde se odvijaju pustinjske priče“, dobilo je stadion koji će najpre ugostiti reprezentativce Sjedinjenih Američkih Država i Velsa 21. novembra.

Popularna “Kapija pustinje” sa zadivljujućim eksterijerom priča o Kataru. Ovo mesto smešteno je u srcima lokalnog stanovništva – gostoljubivih ljudi, dobrih domaćina koji vole fudbal, ponosni na svoju fascinantnu prošlost.

Trajna fasada, simbolizuje važnost porodice, lepotu pustinje, autohtonu floru i faunu, lokalnu i međunarodnu trgovinu, simbole Katara.

Zanimljivo, tokom izgradnje objekta, više od 80 odsto građevinskih materijala ponovno je iskorišćeno, ili reciklirano. Vodilo se računa i o ekologiji. Stabla, oko starog stadiona, zadržana su za buduću ponovnu sadnju. Novi materijali, potrebni za izgradnju, pažljivo su birani zbog ekoloških kvaliteta.

Do stadiona se dolazi zahvaljujući podzemnoj željezničkoj vezi. Stadionska zona ima biciklističke i pešačke staze, kao i 125.000 kvadratnih metara novih zelenih površina, sa izvornim biljkama i malom potrošnjom vode.

Otvaran dva puta, 2003. i 2020, usko je vezan za 18. decembar, Nacionalni dan Katara. Biće domaćin sedam mondijalskih utakmica.

Al Tumama – Katarska kapa

Ako niste znali – Katar ima najveće rezervoare vode na planeti. I svi su smešteni u Al Tumami, okrugu u kojem će na istoimenom stadionu biti odigrano osam utakmica Svetskog prvenstva 2022. Zvanično – može da primi 40.000 gledalaca.

Al Tumama stadion
Guliver image

Smešten nedaleko od Međunarodnog aerodroma „Hamad“, zvanično je otvoren 21. oktobra prošle godine. I izgled Al Tumame čuva uspomenu na tradiciju Katara. Kao i ime, asocira na katarsku kapu, simbol malene države Golfskog zaliva.

Odvažni kružni oblik stadiona dizajniran je kao spoj arapske kulture i tradiciju. Emotivan dizajn, profilisan od domaće arhitektonske kompanije, pogađa u “srce građana Katara”, kako vole da kažu stanovnici mesta, 12 kilometara južno od Dohe. Iz jednostavnog razloga – omiljeni deo arapske porodične kulture predstavljaju dostojanstvo i nezavisnost.

Navijači će prvi pogled na Al Tumamu možda imati odozgo, jer se mnogi međunarodni letovi spuštaju iznad stadiona. Ima i za Katar neobično zeleno okruženje – područje za igru i opuštanje.

Prvu utakmicu na ovom stadionu odigraće Senegal i Holandija, 21. novembra. Pod svodovima Al Tumame, biće odigrano osam utakmica Svetskog prvenstva.

Edukejšn siti – na 17 metara ispod mora

U Al Rajanu, sedam kilometara severno-zapadno od srca Dohe, na nadmorskoj visini „minus 17“ smešten je Edukejšn siti stadion.

Edukejšn stadion
Guliver image

Klasičan primer najpoželjnije, kombinacije tradicionalne islamske arhitekture i modernog vremena, podseća na dijamant u dva moda – dnevnom i noćnom. Pod različitim uglovima sunčeve svetlosti, fasada Edukejšna menja izgled. Digitalni svetlosni efekti, u noćnim satima, na poseban način daju život modernom zdanju sa 45.350 mesta.

Građen četiri godine, zvanično je otvoren 15. juna 2020. Ugostiće učesnike devet mondijalskih utakmica, poslednja biće četvrtfinalna, 9. decembra.

Na prostoru oko stadiona, smešten je veliki broj univerziteta i oblasti namenjenih istraživačima svih fela.

Posle Mondijala 2022, stadion će dopuniti postojeće, obrazovne, sadržaje.

Al Žanub – Jedra Dohe

Poznati Al Vakra stadion, od skoro „Al Žanub“ ugostiće reprezentativce Srbije i Kameruna, 28.novembra. Pripada najčešćoj grupi katarskih objekata – kapaciteta 40.000 sedećih mesta.

Izgrađen za pet godine, otvoren je među prvima, 16. maja 2019. Arhitektonski, inspirisan jedrima čamaca i brodova ronilaca Dohe, delo je domaće, preminule arhitektice, Zahe Hadid.

Al Žanub stadion
Just Pictures Plus/via Guliver

Pogled iz unutrašnjosti stadiona nudi jedinstven doživljaj. Nagnute grede drže krov, a nalik su na trup broda i dopuštaju svetlosti da uđe u stadion. Mnogo svetla, ipak, ne znači previše topline. I na ovom stadionu instaliran je poseban, inovativni sistem hlađenja.

Udobnost navijača, igrača i ostalih gostiju na prvom je mestu.

Posle turnira, Al Žanubov kapacitet biće smanjen, ubuduće će ovde uživati navijači lokalne AI Vakre. Stadion je okružen raskošnim parkom sa sadržajima za sport i rekreaciju i ostaće kao sećanje mnogim stanovnicima ove regije, na 25 kilometara od Dohe.

Francuska i Australija, 22. novembra, odigraće na Al Žanubu prvu utakmicu. Biće ih još šest mondijalskih, poslednja u osmini finala.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare