2. Novembra 2022.

Canon predstavio EOS R6 Mark II

Big Portal

EOS R6 Mark II predstavlja najnapredniji mirrorless full frame aparat koji je Canon dosad napravio. Međutim, tako nešto je i očekivano, ne želite da novi aparat ne bude bolji od svojih prethodnika, ali ovoga puta to nije sve. Canon je nastavio priču koju je započeo sa EOS R serijom i predstavio aparat koji u sebi spaja sve što vam je potrebno za vrhunske fotografije i filmove.

I na prezentaciji nam je rečeno da je Canon EOS R6 Mark II zamišljen kao odgovor na rastuću potrebu hibridnih stvaralaca koji žele odlične fotografije i video zapise u jednom uređaju. Oslonac na RF sistem montiranja objektiva nastavlja ono što je započeo EOS R6, uz evolutivni napredak na svakom polju.

Novi model se oslanja na odlični DIGIC X procesor koji smo već videli kod EOS R5 i R6 modela, koji omogućava 4K UHD snimke i 6K u RAW formatu na eksternom uređaju, te 40 fps za slike i unapređeni fokusni sistem pri slabom svetlu.

DIGIC X, AI i brzi fokusni sistem

Novi CMOS senzor ima 24,2 MP rezoluciju i DP CMOS AF II nove generacije za brzo fokusiranje, što je posebno korisno za subjekte koji se kreću kroz kadar. DIGIC X ima napredni AI sistem sa mašinskim učenjem koji prepoznaje ljude, vozila i životinje u kadru. Tip subjekta može biti odabran u meniju ili korišćenjem nove Auto opcije. Tu je i napredni sistem koji prati oči, a opcije dozvoljavaju da odredite kojem oku (levom ili desnom) treba dati prioritet fokusa, a kada nije moguće detektovati oči, EOS R6 Mark II umesto toga fokusira lice na snimku. Čak i ako se osoba udalji na trenutak, glava se prati, a ako glava nije vidljiva, kamera će nastaviti da prati telo.

EOSR6Mark205.jpg

Canon kaže da EOS R6 Mark II može da se pohvali najefikasnijim sistemom za stabilizaciju slike na svetu, koji podržava stabilizaciju do 8 stepeni. Koristeći kombinovanu stabilizaciju slike, optičku i ugrađenu, sada možete da slikate dugačke ekspozicije iz ruke, uz ekstremnu jasnoću i oštrinu, što smo videli na nestvarno dobrim primerima. Naglašava se da sa novim aparatom možete da snimate ambijent u svim uslovima – fokusirajući bez podrhtavanja po svetlu čiji nivo je čak -6,5 EV , uz ISO vrednosti do 102.400.

Rekordne brzine

Postavljajući nove rekorde u brzini, EOS R6 Mark II je najbrži EOS do sad. Može da snima uzastopno do 40 fps  – uz opcionih 20 fps i 5 fps sa elektronskim zatvaračem – i do 12 fps mehanički, hvatajući teško uhvatljive trenutke jedva vidljive ljudskom oku. U poređenju sa prvom generacijom EOS R6 aparata, novi senzor smanjuje linijsko skeniranje, omogućavajući elektronskom zatvaraču fotoaparata da se koristi za oštre fotografije objekata koji se brzo kreću – takozvano „zamrzavanje“.

EOSR6Mark203.jpg

Jedna od korisnih opcija koje su nam se posebno svidele je ona koja snima akciju pre nego što snimanje počne, uz pola sekunde predsnimanja u režimu pravljenja uzastopnih RAW snimaka – što je velika prednost prilikom snimanja nepredvidivih subjekata, od tenisera do male dece. Otprilike kao što iPhone telefoni to rade sa svojim Live fotografijama.

Paraglajder.jpg

Režim pravljenja uzastopnih RAW snimaka snima uzastopno do 191 kadra pri 30 fps, snimajući svaku sliku u jednu CR3 datoteku; sve to uz AF praćenje. Novina je što pojedinačne slike možete izdvojiti iz ove „rolne“ pomoću Digital Photo Professional softvera, ili u samom fotoaparatu, zahvaljujući moćnom procesoru, i sačuvati ih kao pojedinačne JPEG, HEIF ili RAW datoteke.

Ispunjavanje zahteva pomoću unapređenih mogućnosti videa

Koristeći čitavu širinu senzora, EOS R6 Mark II je jedini fotoaparat u svojoj klasi koji može da snima 4K 60p UHD, uz istovremeno Dual Pixel CMOS AF II fokusiranje. Svi 4K snimci kreirani su iz 6K snimka, što rezultira vrhunskim kvalitetom slike i odličnom stabilizacijom. Za napredne videografe, EOS R6 Mark II nudi mogućnost snimanja 6K u RAW formatu preko svog HDMI izlaza, koji može biti snimljen na snimaču Atomos Ninja V+ u ProRes RAW. Ova opcija pruža više detalja, kao i sposobnost prilagođavanja parametara u postprodukciji.

Da ništa ne propustite

Kao i sa slikama, moguće je aktivirati režim predsnimanja video zapisa od 3 ili 5 sekundi – kada je uključen, video se neprekidno strimuje kroz fotoaparat u stanju pripravnosti, što omogućava snimanje akcije čak i pre nego što pritisnete dugme za snimanje. Idealno za trenutke koji se ne smeju propustiti, ili za nepredviđene scene.

Paraglajderfotka.jpg

Pomeranje granica snimanja

Sa EOS R6 Mark II unapređen je i hardver koji omogućava duže vreme snimanja: preko 40 minuta 4K 60 fps snimanja ili do 6 sati pri 4k 30 fps, – uz uklanjanje prethodnog ograničenja od maksimalnih 29,59 minuta snimanja – zavisno od temperature okruženja, prostora na memorijskoj kartici i životnog veka baterije.

Usporeni snimci omogućavaju FullHD video u zamalo 180 fps sa aktivnim autofokusnim sistemom. Tokom snimanja video zapisa, možete koristiti metodu lažne boje kao vodič za podešavanje ekspozicije, što je naročito korisno u uslovima koji obično rezultiraju preeksponiranim istaknutim delovima. Uz HDR podršku preko PQ, kao i uz Canonov popularni Canon Log 3, stvaraoci mogu da snimaju realistične video zapise. Kada se koristi sa podržanim objektivima, EOS R6 Mark II koristi i korekciju „disanja“ fokusa da bi kompenzovao efekte „disanja“ fokusa, kreirajući bioskopski efekat.

Inteligentna veza za isporučivanje sadržaja

EOS R6 Mark II je moderan aparat koji dolazi sa modernim konekcija za brzo prebacivanje i jednostavnu kontrolu aparata. Na raspolaganju su vam Bluetooth 5 i Wi-Fi (2,4 i 5 GHz) pa EOS R6 Mark II možete lako povezati sa pametnim telefonom i mrežama koje omogućavaju deljenje datoteka velikom brzinom i FTP/FTPS/SFTP prenos – što olakšava uređivanje i deljenje, čak i u pokretu. Fotoaparatom možete upravljati i daljinski pomoću aplikacija Camera Connect i EOS Utility, kada je povezan na PC, Mac ili pametni telefon preko Wi-Fi ili USB-C. Za polu profesionalne fotografe i za kreatore sadržaja, isporuka sadržaja je isto toliko važna kao i slika ili video koje snimaju – EOS R6 Mark II podržava automatski prenos datoteka iz uređaja na platformu u image.canon cloud servis, radi lakog deljenja i štampanja slika.

EOSR6Mark206.jpg

Ako zatreba, EOS R6 Mark II možete koristiti kao web kameru na PC i Mac računarima na kojima rade aplikacije za video pozive kao što su Skype, Zoom i Teams, bez potrebe za instaliranjem dodatnog softvera. U svakom slučaju, ovaj aparat će vam obezbediti mnogo bolji kvalitet slike u poređenju sa standardnim web kamerama, što je savršeno kada vam je bitno koji utisak ostavljate prilikom video poziva.

Kreativnost na prvom mestu

Raspored tastera i konektora je optimizovan, a tu je i novi interfejs za tek predstavljeni SpeedLite EL-5 blic koji omogućava naprednu kontrolu dodatnog svetla, direktno sa aparata.

Od Canon aparata ne očekujete ništa manje od vrhunskog kvaliteta, pa je telo otporno je na nepovoljne vremenske uslove. Unapređen je i elektronski okular, koji ima rezoluciju od 3,69 MP što znači da je osećaj sličan kao kod DSLR aparata, posebno zahvaljujući osvežavanju od 120 fps. U sve to EOS R6 Mark II je od modela EOS R3 nasledio karakteristiku da optičko tražilo služi kao pomoć za prikaz, što omogućava prikaz prirodnog izgleda koji zadržava detalje u senkama i u istaknutim delovima, uz dobru vidljivost u tamnim područjima i u gradaciji. EOS R6 Mark II je kompatibilan i sa istim baterijama LP-E6 i sa rukohvatom za bateriju kao i EOS R6, ali uz prednost produženog trajanja baterije za oko 50% korišćenjem LCD ekrana.

EOSR6Mark207.jpg

Canon Camera Connect

Zajedno sa EOS R6 Mark II, Canon objavljuje ažuriranu verziju svoje Camera Connect aplikacije, koja pruža novi svež izgled i osećaj, kao i poboljšanu mogućnost povezivanja i jednostavno korisničko iskustvo. Ažuriranje v.3 čini tu aplikaciju centralnim portalom, što omogućava korisnicima da lako pristupe ostalom Canon softveru i uslugama, kao što su aplikacije za štampanje ili usluga u image.canon cloudu. Iz te aplikacije korisnici Canon uređaja mogu da povežu fotoaparat sa pametnim telefonom ili tabletom koji će služiti kao daljinski upravljač, ili da fino doteruju slike, da ih preuzimaju ili dele dok su u pokretu, pa čak i da preuzimaju ažuriranja firmvera sa fotoaparata .

Canon RF 135 mm F1.8L IS USM i SPEEDLITE EL-5

Pored EOS R6 Mark II, Canon je predstavio i RF 135mm F1.8L IS USM, telefoto prajm objektiv idealan za snimanje portreta u uslovima slabog osvetljenja i SPEEDLITE EL-5, Speedlite višenamenski blic.

Brzi, svetli f/1.8 otvor blende i ugrađeni optički stabilizator slike omogućavaju RF 135mm F1.8L IS USM objektivu da snima oštre slike sa mekanom pozadinom, dok je veća žižna daljina idealna za prelepe portrete. Pružajući isti intuitivni dizajn kao EL-1 i napredne performanse po konkurentnoj ceni, SPEEDLITE EL-5 je savršen pribor za profesionalne fotografe.

EOSR6Mark204.jpg

Savršeni portreti

Naslednik popularnog Canon EF 135mm f/2L USM, objektiv RF 135mm F1.8L IS USM snima upečatljive portrete zahvaljujući kombinaciji brze f/1.8 blende sa 9 lopatica i žižne daljine od 135 mm, koja stvara prelep „bokeh“ efekat, dok karakteristike komprimovanja subjekta daju lepše snimke. Zahvaljujući dodatnoj udaljenosti između subjekta i fotografa, stvara se prijatnije i opuštenije okruženje za snimanje, a fotografije izgledaju prirodno, bilo da snimate glavu ili čitavo telo. Objektiv RF 135mm F1.8L IS USM je savršen i za snimanje izbliza, uz rastojanje fokusiranja od 0,7 m, koje pruža uvećanje od 0,26 puta. RF 135mm F1.8L IS USM sadrži i optički stabilizator slike za do 5,5 stepeni stabilizacije, uz povećanje do 8 stepeni pomoću koordinisane stabilizacije, što je idealno prilikom snimanja po slabom svetlu ili iznad glave.

13501.jpg

Kao i čitav asortiman Canon RF objektiva, i RF 135mm F1.8L IS USM pruža izuzetan kvalitet slike duž čitavog kadra. Napredni optički dizajn odlikuje se sa tri UD elementa radi obezbeđivanja visoke rezolucije, tačne reprodukcije boja i smanjenja hromatske aberacije. Pomoću ASC i Super-Spectra premaza, objektiv RF 135mm F1.8L IS USM pruža i prednost minimalnog efekta „duhova“ i odbljesaka, dok fluoritni premaz čuva objektiv od prljanja i doprinosi da slike svaki put budu oštre.

13502.jpg

RF 135mm F1.8L IS USM omogućava rad i rukovanje bez napora, da bi pomogao fotografima u scenarijima snimanja pod velikim pritiskom, kakvi su venčanja ili sportski događaji uživo. Lično smo se uverili da nano USM motor omogućava brz i tih rad AF-a, koji u paru sa Canon Eye AF funkcijom obezbeđuje da RF 135mm F1.8L IS USM precizno fokusira oko subjekta, tako da fotograf može da se koncentriše na kompoziciju – što je korisno prilikom snimanja sa malom dubinom polja.

Vilin konjic

Novina je i što je RF 135mm F1.8L IS USM prvi Canon objektiv, osim super-telefoto objektiva, koji sadrži dva Lens Function (Funkcije objektiva) dugmeta, koje možete koristiti za fiksiranje fokusa ili druge opcije. Možete prilagoditi i prsten za upravljanje radi izmene raznih postavki objektiva, kao što su brzina zatvarača, otvor blende ili ISO. Kao što smo navikli od L stakala, zaptivke za zaštitu od prašine i vode oko navoja za objektiv obezbeđuju pouzdanost u svim uslovima snimanja.

Snažan blic – jednostavan za korišćenje

Sa mnoštvom profesionalnih karakteristika, SPEEDLITE EL-5 je pouzdani Speedlite visokog učinka, obavezan deo torbe s opremom svakog fotografa događaja. Odlikujući se vodećim brojem 60 i izuzetno kratkom pripremom za sledeće aktiviranje blica od 0,1-1,2 sekunde, nikad nije bilo lakše osvetliti događaje pune akcije, kao što su žurke ili venčanja. Isto tako, punjivo litijum-jonsko baterijsko pakovanje LP-EL omogućava dugačko kontinuirano aktiviranje blica do 85 aktiviranja punom snagom, i do 350 aktiviranja jednim punjenjem, pri punoj snazi.

SpeedLite01.jpg

Prvi Speedlite kompanije Canon koji sadrži višefunkcijski priključak kombatibilan sa najbržim serijama fotoaparata EOS R , SPEEDLITE EL-5 koristi pozlaćene priključke radi obezbeđenja pouzdane veze sa fotoaparatom i bolje komunikacije.

SpeedLite02.jpg

Napravljen za profesionalne radne procese, SPEEDLITE EL-5 pruža izvestan broj karakteristika kao što su bežično radio-upravljanje za do 15 dodatnih Speedlite bliceva i funkcija Camera Link, koja omogućava fotografima da aktiviraju spoljne fotoaparate povezane sa ovim Speedlite blicevima. Dvostruka bela LED lampica ponaša se kao svetlo za modelovanje ili kao lampa za AF asistiranje, radi boljeg fokusiranja u uslovima slabog osvetljenja. Pomoću prilagodljivog režima blica (C.Flash), korisnici mogu da registruju postavke blica (C1, C2, C3) na blicu Speedlite, a mogu i da „povežu“ ove postavke sa prilagodljivim režimima fotoaparata , što služi kao unapred podešena konfiguracija za ubrzanje radnih procesa u kompleksnijim okruženjima.

SpeedLite03.jpg

Cene i dostupnost

Prodaja u Srbiji kreće od 29. novembra, a okvirne cene su oko 2.900 EUR za Canon EOS R6 Mark II telo, 2.700 EUR za Canon RF 135 mm F1.8L IS USM i oko 500 EUR za Canon SPEEDLITE EL-5 blic.

EOSR6Mark209.jpg

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare