„Kleka ima specifično dejstvo na naše zdravlje, ali daje i odličan ukus pićima koja se prave od nje. Divni miris daju esencijalna ulja, a ono je zaslužno i za delovanje na bešiku i disajne puteve. Koristi se i za inhalaciju i dezinfekciju prostora”, istakao je Momčilo Antonijević narodni travar i novinar.
„Kleka ima specifično dejstvo na naše zdravlje, ali daje i odličan ukus pićima koja se prave od nje. Divni miris daju esencijalna ulja, a ono je zaslužno i za delovanje na bešiku i disajne puteve. Koristi se i za inhalaciju i dezinfekciju prostora”, istakao je Momčilo Antonijević narodni travar i novinar.Razgovor Ivane Milenković sa Momčilom Antonijevićem
Ističe da se nekada verovalo da eterično ulje kleke može da bude štetno za ljude koji imaju osetljnjive bubrege. Kasnija istraživanja su pokazala da to nezgodno dejstvo eteričnog ulja kleke ne potiče od ulja kleke već od terpentina, kojim se skupo ulje kleke falsifikuje.
„Kada koristite eterično ulje kleke budite obazrivi, koristite ga pažljivo i tačno u onoj dozi koju vam je preporučio vaš aromaterapeut ili travar”, rekao je Antonijević.
Napominje da se kleka koristi i kao začin. U Francuskoj se koristi za masna mesa, koristi se i kod spremanja divljači kao marinada. Tako se izbalansira masnoća koju neka od mesa imaju.Kleka se koristi i za lečenje reumatizma i gihta.
„Trudnice ne bi trebalo da koriste kleku jer ova biljka može da ubrza porođaj. Često dolazi do greške kada je trudnice upotrebe za urinarne infekcije, a to nije dobro”, rekao je Momčilo Antonijević, narodni travar.
RTSmagazin.