31. Oktobra 2022.

Meta troši ogromne količine novca na metaverzum, dionice padaju, investitori bijesni

Big Portal

Vlasnici deonica su besni, posebno jer Zukerberg rešio da nastavi plan sa razvojem metaverzuma, iako se on protivi svakoj logici, uključujući i predviđanja analitičara sa Vol Strita. S obzirom na kontrolni paket deonica koji drži Zukerberg, investitori mogu da budu besni, ali ne i mnogo više od toga, piše FT.

Troškovi duplo veći nego prošle godine

Deonice kompanije Meta su pale za 25% nakon što je kompanija objavila gubitke Reality Labs, divizije koja kreira metaverzum, kao i da će oni rasti značajno u 2023. godini. Podsećanja radi Reality Labs divizija je za prvih devet meseci 2022. godine potrošila 9,4 milijardi dolara. Investitori nisu dobro reagovali ni na najavu da će Meta potrošiti oko 39 milijardi dolara naredne godine, što je više nego duplo u poređenju sa potrošnjom iz 2021. godine.

Da je bilo koja druga kompanija uradila ovako nešto, verovatno bi investitori dosad već pravili planove za smenu direktora i drugačije odluke. Na sastancima sa menadžmentom nije bilo prijatno, a investitori nisu krili svoje razočarenje.

mataverse

Nakon što je kompanija objavila brojke i planove, obavljeni su razgovori sa investitorima, što je praksa, ali deluje da nijedan od njih nije bio prijatan. Zukerberg već neko vreme uopšte ne sluša investitore i zajednicu, već nastavlja sa razvojem metaverzuma, sa kojim mu ne ide baš najbolje. Sa druge strane metaverzum projekat je još uvek ispred svog vremena, pa mnogi kažu da nećemo znati da li je popularni Zuk bio u pravu za jedno pet do deset godina.

Mark drži konce

Čini se da vlasnici deonica nisu zadovoljni ličnom kontrolom koju Zukerberg ima nad (svojom) kompanijom. Kompanija se pride našla u centru priča o lažnim informacijama i kršenja privatnosti, a sve karte su bačene na metaverzum.

Sa legalne strane, direktori kompanije Meta imaju odgovornost da rade u interesu svih vlasnika deonica, čak iako CEO kontroliše izbor direktora. Ukoliko deoničari nisu zadovoljni, i misle da CEO ili direktori uzalud troše novac kompanije, oni mogu da traže intervenciju suda.

Za sada su svi začuđeni činjenicom da je kompanije potrošila ogromnu količinu novca na metaverzum, a da nema gotovo ništa pametno da pokaže. Da je u pitanju bilo koji drugi CEO koji ima 1% akcija, verovatno bi dosad već dobio otkaz.

Sa druge strane, nedostatak bilo kakvih formalnih načina da se promeni put kojim se kompanija kreće naterao je deoničare da pošalju otvoreno pismo u kojem navode da je poslovanje kompanije stabilno, ali da bi bilo bolje da skrešu 20% zaposlenih i postave plafon na metaverzum troškove na 5 milijardi dolara. Disciplina sa troškovima i disciplina sa investicijama je plan kojim kompanija Meta i dalje može da se razvija i da ulaže 5 milijardi dolara godišnje u razvoj metaverzuma, piše u pismu.

Meta nije više u top 20

Direktori kompanije Meta navode da je 82% troškova kompanije otišlo na postojeće servise, a ne na metaverzum, ali pad od 677 milijardi dolara ove godine zaboleo je sve koji su verovali u Marka Zukerberga. Meta je sa kompanije koja se opasno približavala vrednosti od 1 biliona dolara, za samo deset meseci ispala iz top 20 kompanija na svetu, na 26. mesto.

Analitičari kažu da ovakvo upravljanje Zukerberga nije neuobičajeno s obzirom na visoku stopu rizika sa kojom se njegova kompanija suočava. Tome nije pomogla odluka kompanije Apple da ograniči podatke koje Meta aplikacije prikupljaju na njihovim uređajima, što je itekako uticalo na zaradu ove kompanije od reklama.

Možda je upravo potez kompanije Apple bio ključan da Zukerberg čvrsto odluči da promeni budućnost svoje kompanije i inicira tranziciju u virtuelni svet, uprkos suprotnim stavovima i različitim pogledima drugih.

Možda i najveći problem u celoj priči je činjenica da metaverzum za sad nije dao dobre rezultate, kao ni to što ne postoji plan sa vremenskom linijom na osnovu kojeg možete da se orijentišete – samo mnogo troškova i nada da će na kraju sve da ispadne kako treba. To kod investitora uglavnom ne deluje kao dobra strategija.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare