27. Oktobra 2022.

Patrijarh služio svetu liturgiju u hramu Svete Petke na Čukarici u Beogradu

Big Portal

Sveta Paraskeva je izabrala put Hristov. I Sveta Petka i drugi svetitelji jesu samo neki od nas, da kažemo obični ljudi, koji su razumjeli da život može imati smisla samo onda kada sve dajemo za Hrista, a Hrista ni za šta – rekao je patrijarh Porfirije.

Prema riječima patrijarha, samo onda kada vjernici daju sve za Hrista u izobilju dobijaju sve ono što je čestito, što je dobro, neophodno i za spoljašnji, ali i za unutrašnji život, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

-Mi sami ukoliko se trudimo da idemo putem Hristovim ne bavimo se definisanjem tog svog stanja, nismo ni svjesni da li je to vrlina ili ne, nego jednostavno imamo radost, mir, sigurnost da idemo pravim putem, da idemo putem Hristovim. Nije moguće da neko drugi umjesto nas izvrši izbor – rekao je on.

Patrijarh Porfirije je naveo da je interesantno da ime Svete Petke u njegovom izvornom jeziku jeste Paraskeva, što znači “ona koja se priprema”.

– Sveta Petka se od najranije svoje maldosti ne samo pripremala za budići vijek, za vječnost, za carstvo nebesko, nego je živjela carstvom nebeskim neprestano. To je naš hrišćanski podvig. To je ulje koje neprestano treba da imamo, da ga dolivamo u kandilo vjere, da živimo carstvo nebesko ovdje i sada, po pravilima tog carstva nebeskog, a to nije ništa drugo do po zapovijestima Hristovim – rekao je on.

Patrijarh Porfirije je poželio da Bog da svima da slave Svetu Petku, ali i da se ugledaju na nju, da joj se mole da pomogne da budu što sličniji njoj i što sličniji svakom svetitelju, Božjem podvižniku kako bi imali mir i radost, sigurnost i stabilnost, i kako ih ništa ne bi moglo pomjeriti, ne samo iz vjere, nego i iz bilo kakve sigurnosti u iskušenjima.

Patrijarh je nakon liturgije predvodio prazničnu litiju oko hrama.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare