Sto grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti.
Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se i količina bjelančevina i ugljenih hidrata u plodu.
Bogat vlaknima, vitaminima i mineralima
Kesten je odličan izvor prehrambenih vlakana koja smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad crijeva, odnosno garantuju bolju i redovniju stolicu.
Bogat je kalijumom i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima.
Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, kao i mangana, kalcijuma, hlora, gvožđa i magnezijuma. Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nervnog sistema i osnažuje imunitet tijela.
Oko 80 grama kestena dnevno zadovoljava petinu potrebe za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom plodu.
Pripazite kad kupujete kesten
Kada kupujete svježe kestenje, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih uzmete u ruku, težnina bi trebalo da odgovara njegovoj veličini. Izbjegavajte kestenje koje ima šuplji zvuk. Ubrano ili kupljeno kestenje čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.