Ovi mafini su napravljeni od 100 posto integralnog pšeničnog brašna i prirodno zaslađeni javorovim sirupom ili medom. Lijepi su i mekani, sa dovoljno slatkoće da budu neodoljivi.
Ovi muffini sadrže jabuku, na tri načina: svježe naribanu i sjeckanu jabuku za savršenu teksturu i sos od jabuke za dodatni okus jabuke.
SASTOJCI
- 1 ¾ šolje integralnog pšeničnog brašna
- 1 ½ kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica mlJevenog cimeta
- ½ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 1 šolja rendane jabuke
- 1 šolja jabuke isJečene na kockice
- ⅓ šolje otopljenog kokosovog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ½ šolje javorovog sirupa ili meda
- 2 jaja
- ½ šolje običnog grčkog jogurta
- ½ šolje sosa od jabuka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
PRIPREMA
Zagrij rernu na 200 stepeni. Ako je potrebno, namaži svih 12 šoljica na kalupu za mafine maslacem ili neprijanjajućim sprejom (ako je tepsija neprijanjajuća, ne zahtijeva nikakvu mast).
U velikoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, cimet, sodu bikarbonu i so. Dobro umuti pjenjačom. Dodaj naribanu jabuku i sjeckanu jabuku. Promiješaj da se sjedini.
U drugoj posudi pomiješaj ulje i javorov sirup, i umuti pjenjačom. Dodaj jaja i dobro umuti, zatim dodaj jogurt, sos od jabuka i vaniliju i dobro promiješaj.
Sipaj mokre sastojke u suve i miješaj, samo dok se ne sjedine. Tijesto će biti gusto, ali ne brini! Podijeli tijesto ravnomjerno u 12 rupica na kalupu za muffine.
Peci muffine 13 do 16 minuta, ili dok mafini ne porumene na vrhu i dok čačkalica umetnuta u muffin ne izađe čista. Stavi kalup za muffine na rešetku za hlađenje da se ohladi. Ako ti ostane muffina, čuvaj ih poklopljene na sobnoj temperaturi do 2 dana ili u frižideru do 4 dana. Zamrzni ostatke muffina do 3 mjeseca.
Ultra.ba