17. Oktobra 2022.

Belivuk i članovi njegove grupe negirali krivična djela – “Navodi iz optužnice izmišljeni”

Big Portal

U Specijalnom sudu Veljko Belivuk rekao je danas da je razumeo optužnicu i da ne priznaje nijedno krivično delo koje mu se stavlja na teret. On je rekao da ne želi da odgovara na pitanja.

Belivuk se zajedno sa pripadnicima svoje organizovane kriminalne grupe tereti za sedam ubistava, drogu, oružje, otmicu i silovanje.

U Specijalnom sudu Veljko Belivuk rekao je danas da ne priznaje nijedno krivično delo koje mu se stavlja na teret. On je rekao da ne želi da odgovara na pitanja.

Belivuk je iznoseći odbranu tvrdio da su navodi iz optužnice izmišljeni.

On je izbegao da govori o ubistvima, već je pokušao da skrene pažnju na politiku, optuzujući predstavnike vlasti da stoje iza njihove navijačke grupe “Principi”.

Belivuk tvrdi i da je svedok okrivljeni Bojan Hrvatin produkt fotošopiranog “Skaja”, dok je za Nikolu Spasojevića rekao da je sebi pokušao tri puta da oduzme život u pritvoru.

On je pomenuo DNK-a dokaze, i upitao sud kako je moguće da su oni toliko pazili tokom ubistava i stavljali najlon i uklanjali tragove, a da su opet ostali DNK uzorci žrtava.

Belivuk je priznao da je prijatelj sa Radojem Zvicerom i da je bio na babinama kod njega u Crnoj Gori.

Tokom izlaganja odbrane, Belivuk je pomenuo i osuđenog bivšeg inspektora SBPOK-a Božidara Stolića navodeći da mu je on uzimao DNK-a uzorke, kao i da je bio u kući u Ritopeku.

On je tokom svoje odbrane par puta pomenuo da su DNK-a uzorci u kući u Ritopeku podmetnuti, a slike sa “Skaja” fotošopirane.

Pomenuo je i Filipa Koraća i rekao da je on oslobođen optužbi, a da se Jovica Vukotić nalazio u Turskoj sa srpskim dokumentima.

Suđenje će se nastaviti u sredu 19.oktobra kada će odbranu iznositi i ostali optuženi.

Miljković negirao krivična dela

Optuženi Marko Miljković rekao je da želi da se izjasni o optužbi i da ne priznaje krivična dela za koja se tereti.

I braća Miloš i Marko Budimir su, takođe, rekli da žele da se izjasne o optužbama, i da ne prizanju krivična dela koja im se satvljaju na teret.

Svedok okrivljeni Srđan Lalić rekao je da je kriv i da će se u skladu sa sporazumom izjasniti.

Ostali okrivljeni su rekli da će se izjasniti na optužbe i negirali krivična dela, sem svedoka okrivljenih koji su rekli da će se izjasniti u skladu sa sporazumom koji su sklopili sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Okrivljeni Boris Karapandzić je tom prilikom rekao da nije razumeo optžnicu, ali da “jedva čeka” da se izjasni.

Vladimir Grek je poručio da je “sve ovo jedna izmišljotina i da je sve izmišljeno”.

Jedino je Senad Rešović rekao da neće da se izjašnajva o optužbama.

Čitanje optužnce za ubistva Mitića i Mihajlovića

Drugom optužnicom protiv organizovane krimnalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pripadnici ove grupe terete se za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Drugom optužnicom precizirano je da su pripadnici ove grupe oteli Mitića ispred zgrade ambasade SAD zbog sumnje da je pratio vođe grupe.

U optužnici s enavodi da su Mitića nakon otmice odveli u prostorije FK Partizan u Humskoj, koju su zvali “baza”, gde su ga tukli, mučili i pokušali da izvuku iz njega informaciju za koga radi.

Nakon što im je Mitić otključao svoj kriptovani telefon, pripadnici su ga odveli u kuću u Ritopeku gde su ga ubili i samleli, te se rešili ostataka njegovog tela bacajući ih u reku.

U optužnici se navodi da su Belivuk i Mljković preko Mitićevog telefona saznali da je u kontaktu sa Lazarom Vukićevićem koji je bio u suparničkom klanu, a kog su kasnije takođe namamili i ubili.

Tužilac je naveo da su Mihajlovća otrovali u kući u Ritopeku, a da su napravili lomaču u kući u Surduku na kojoj su spalili njegovo telo.

Prema navodima optužnice, ostatke spaljenog Mihajlovićevog tela je Belivuk razbio macolom, stavio u dzakove i bacili u Dunav.

Završeno čitanje prve optužnice

Tužilac je završio sa čitanjem prve optužnice kojom se grupa tereti za pet ubistava, drogu, oružje, otmicu i silovanje, a koja ima više od 350 stranica. Optuženi Veljko Belivuk, koji se optužnicom zajedno sa pripadnicima svoje kriminalne grupe tereti za najteža krivična dela, među kojima su i sedam ubistava, danas je prvi put javno izašao za govornicu kako bi potvrdio svoje lične podatke pred sudom.

Belivuk je izašao za govornicu i na pitanje sudije da li ima nekih izmena u njegovim ličnim podacima, rekao “nema nikakvih izmena, sve je isto”, nakon čega se vratio na optuženičku klupu. I svi ostali optuženi su potvrdili da nema izmena u njihovim ličnim podacima. Neki od advokata odbrane su nakon toga zatražili da obave poverljiv razgovor sa svojim branjenicima, što je sudija dozvolila.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Zoran Babić počeo je da čita optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića i još 28 optuženih, koja ih tereti za sedam ubistava, nedozvoljeno držanje narkotika, oružja, silovanje, otmice. Prethodno je predsednik veće sudija Vinka Beraha Nikičević pročitala optuženima njihova prava i saopštila šta sve tokom vođenja glavnog pretresa po zakonu mogu da rade.

Inače, optužnica ima više od 350 strana.

Sudija je prozvala sve optužene i njihove advokate. Branilac Marka Miljkovića, advokat Vladimir Petrović tražio je od sudskog veće da im kaže da li su kao dokaz prihvatili izdvajanje svega onoga što je dobijeno preko skaj aplikacije.

On je naglasio da su ti dokazi manipulacija Tužilaštva i ako sada ne kaže da li su doneli odluku da li će se ti dokazi izdvojiti, oni neće kretati sa postupkom. Sudija je rekla da još nije donela odluku vezano za skaj aplikaciju.

Pripadnici te grupe terete se za sedam ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Prvo pripremno ročište održano je u martu, a ubrzo nakon toga, u aprilu je uhapšen advokat Dejan Lazarević branilac Miljkovića u Belivuka i još nekoliko članova ove grupe, zbog čega su u dva navrata odloženo pripremno ročište.

Pripadnici grupe su na pripremnim ročištima negirali izvršenje svih dela koja im se stavljaju na teret, navodeći da su slike iz kuće u Ritopeku na kojima se vide pripadnici ove grupe sa ubijenim muškarcima, fotošopirane i da im je “sve namešteno”.

Svi pripadnici su negirali sem trojice okrivljenih koji su priznali krivična dela za koja se terete.

Sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srdjan Lalić, koji su pristali da za blažu kaznu zatvora pričaju o zločinima koje je počinila grupa.

Po završetku suđenja, Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina.

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe prvom optužnicom se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, kao i za oružje, drogu, otmicu i silovanje.

Drugom optužnicom terete se za ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića.

Na sutrašnje optuženi su dovedenii iz pritvora Okružnog zatvora, dok je četvoro optuženih došlo sa slobode, a troje okrivljenih svedoka dovedeno je sa tajnih lokacija.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protvi Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu DJordjević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare