Decenijama postoji bojazan da konzumiranje svinjskog mesa može da poveća rizik od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja masti. Ali naučnici koji su analizirali skoro 200 postojećih studija nisu pronašli dokaze o povezanosti. Takođe, postoje samo slabi dokazi da konzumacija neprerađenog crvenog mesa dovodi do raka debelog creva, raka dojke i dijabetesa tipa 2.
Vodeći autor studije, dr Kristofer Maraj sa Univerziteta u Vašingtonu, rekao je da se nada da će rezultati “razjasniti konfuziju i pomoći potrošačima da donesu informisane odluke o ishrani, vežbanju i drugim aktivnostima koje mogu uticati na njihovo dugoročno zdravlje”.
Meso se smatra neprerađenim ako je sveže, nije upakovano, kuvano, konzervirano ili promenjeno u odnosu na prirodno stanje. Prerađeno meso, kao što su slanina, kobasice i salame, modifikovano je kako bi se poboljšao njihov ukus ili rok trajanja dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem.
Povećan rizik od srčanih bolesti?
Godinama se konzumacija crvenog mesa dovodi u vezu sa povećanim rizikom od srčanih bolesti zbog visokog nivoa zasićenih masti. Smatra se da mast podiže nivo holesterola lipoproteina niske gustine (LDL) u telu, što je dobro poznati faktor rizika za bolest koronarnih arterija.
Naučnici su ispitali 180 studija iz celog sveta koje su se bavile određenim ponašanjem i izborom u ishrani. Koristili su jednostavan sistem ocenjivanja zvezdica.
Jedna zvezdica je značila da ne postoji veza između ishrane i bolesti, dok je pet značilo da određena ishrana povećava šanse za zdravstveni problem za više od 85 odsto.
Veza između konzumiranja neprerađenog crvenog mesa i ishemijskog moždanog udara, najčešćeg tipa moždanog udara, dobila je samo jednu zvezdicu. Pronađena je povezanost sa dve zvezdice između izbegavanja povrća i koronarne arterijske bolesti.