Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 50 g maslaca
- 2 žumanca
- 1 celo jaje
- 1 kvasac
- 2,5 dl toplog mleka
- 100 g šećera
- prstohvat soli
Za nadev:
- 500 g mlevenih oraha
- 2 dl mleka
- malo ruma
Priprema:
- Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, kašičicu brašna i malo mlakog mleka. Izmešati i pustiti da naraste.
- U odgovarajuću posudu prosijati brašno, u sredini napraviti udubljenje i u njega staviti otopljeni maslac, žumanca, celo jaje, šećer, narasli kvasac i ostatak mleka. Izraditi testo.
- Mesiti toliko dugo dok se na površini ne pojave mehurići.
- Testo tanje razvaljati, pa namazati nadevom od oraha koji se pravi na sledeći način:
- Samleti orahe, dodati šećer i malo ruma i sve to preliti vrelim mlekom. Kratko prokuvati, rashladiti i filovati testo.
- Testo sa nadevom urolati i ostaviti u tepsiji da još malo naraste. Pre pečenja premazati rastopljenim maslacem.
- Štrudlu peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
- Seći je kada se ohladi, po želji posuti šećerom u prahu.