Idealan je za doručak uz tost ili krekere. Već je dobro poznato da su bundeve veoma zdrave, te ih nikada nije dosta na jelovniku. Ovaj namaz možemo čuvati par dana u frižideru i uživati u jedinstvenom ukusu. Za pripremu humusa od bundeve, potrebno ti je otprilike pola sata.
Od sastojaka ti je potrebno:
- 1kg hokaido bundeve,
- 1/4 šoljice tahinija,
- 2 češnja bijelog luka,
- 1 ljuta papričica – očišćena od sjemenki,
- 200 ml maslinovog ulja.
Foto: Lazy Cat KitchenFoto: Lazy Cat KitchenFoto: Lazy Cat Kitchen
Priprema je brza i jednostavna:
Bundevu nareži na kriške i peci u rerni petnaestak minuta na 200 stepeni. Dok se bundeva peče, pripremi tahini namaz od sjemenki i maslinovog ulja, a potom na ulju preprži nasjeckani bijeli luk i ljutu papričicu. Vodi računa da bijeli luk ne zagori. Bundevu koja se ispekla ostavi da se ohladi, a nakon toga u blender stavi tahini, ohlađenu bundevu, bijeli kuk i papričice i sve dobro izmiksaj, dok ne dobiješ gustu mazivu smjesu.
Uživaj u ovom jednostavnom i veoma ukusnom obroku!
Ultra.ba