12. Oktobra 2022.

“Imam se onesvijestio”: Recept za tursko jelo od plavog patlidžana

Big Portal

Jelo Imam bayildi, što u prevodu sa turskog znači onesvešćeni imam potiče još iz davne prošlosti. Prema predanju, supruga jednog imama je pripremila ovo ukusno jelo sa patlidžanom, koji je punjen lukom, paradajzom i belim lukom. Poslužila je ovo jelo svom suprugu hladno, pripremljeno sa maslinovim uljem i imamu se toliko dopalo, da je pao u nesvest od oduševljenja.

Sastojci:

  • 3 patlidžana
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 50 g izrendane šargarepe
  • 50 g pirinča
  • 2 zrela paradajza
  • 2 kašike gustog soka od paradajza
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • biber, so
  • peršun po želji

Priprema:

Patlidžan iseći po dužini, izdubiti sredinu i posoliti. Na maslinovom ulju propržite beli i crni luk sitno iseckan, pa dodati povrće, sok od paradajza i kuvan pirinač i sitno iseckan peršun. Stavite u pleh patlidžan, punite smesom koju ste pripremili. Nalijte malo vode i pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200C oko 45 minuta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare