Jelo Imam bayildi, što u prevodu sa turskog znači onesvešćeni imam potiče još iz davne prošlosti. Prema predanju, supruga jednog imama je pripremila ovo ukusno jelo sa patlidžanom, koji je punjen lukom, paradajzom i belim lukom. Poslužila je ovo jelo svom suprugu hladno, pripremljeno sa maslinovim uljem i imamu se toliko dopalo, da je pao u nesvest od oduševljenja.
Sastojci:
- 3 patlidžana
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 50 g izrendane šargarepe
- 50 g pirinča
- 2 zrela paradajza
- 2 kašike gustog soka od paradajza
- 5 kašika maslinovog ulja
- biber, so
- peršun po želji
Priprema:
Patlidžan iseći po dužini, izdubiti sredinu i posoliti. Na maslinovom ulju propržite beli i crni luk sitno iseckan, pa dodati povrće, sok od paradajza i kuvan pirinač i sitno iseckan peršun. Stavite u pleh patlidžan, punite smesom koju ste pripremili. Nalijte malo vode i pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200C oko 45 minuta.