Od sastojaka ti je potrebno:
- 1 kilogram krompira,
- 500 ml toplog mlijeka,
- 150 g ribanog polutvrdog sira,
- 50 g ribanog tvrdog sira,
- 50 g margarina,
- 50 g brašna,
- 3 kašike sjeckanih peršunovih listića,
- 1 kašika senfa,
- so,
- biber,
Jednostavna priprema:
Krompir očisti i nareži na tanke ploške. Zatima ga stavi u lonac sa hladnom vodom, posoli i zagrij na jačoj vatri. Nakon što voda proključa, kuhaj desetak minuta. Nakon toga, procjedi krompir i stavi ga u posudu za pečenje, koja je prethodno premazana uljem.
Pripremi bešamel umak tako da prvo na zagrijanom margarinu kratko prepržiš brašno, a zatim postepeno dodaj mlijeko neprestano miješajući, kako se ne bi stvorile grudvice brašna.
Umak miješaj na vatri oko 4 minute, a potom ga skloni sa izvora toplote, a zatim dodaj biber, so, peršun, senf, polutvrdi i ribarni tvrdi sir.
Pripremljeni umak sa sirom prelij preko krompira, malo promiješaj, a zatim peci na 180°C oko 45 minuta – dok krompir ne omekša i ne poprimi zlatnu boju.
Uživaj u ovom idealnom ručku za predstojeće jesenje dane!
Ultra.ba