Lješnjaci, kruške i med, jesenska kombinacija okusa s kojom ne možete pogriješiti. Pripremite jednostavnu tortu od ovih namirnica i uživajte u divnim, toplim okusima najšarenijeg godišnjeg doba. Lješnjaci i kruške izvrstan su spoj u samom biskvitu dok će glazura od meda i limuna dati završni dodir koji savršeno zaokružuje ovaj desert.
Sastojci:
6 kašika maslaca
100 g brašna
120 g mljevenih lješnjaka
1 kašikica praška za pecivo
1 kašikica kardamona
½ šoljice smeđeg šećera
2 jaja
100 ml jogurta
2 kašikice ekstrakta vanilije
2 kruške
2 kašike meda
2 kašike limunovog soka
Prstohvat soli
Priprema: U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, lješnjake, prašak za pecivo, sol i kardamom. U drugoj posudi miksajte jaja i šećer. Dodajte jogurt, ekstrakt vanilije pa istucite još malo. Maslac otopite i dodajte smjesi. Dodajte suhe sastojke mokrima i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Prebacite u kalup za pečenje, posložite na ploške narezanu krušku po vrhu, pospite je šećerom i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Za to vrijeme pomiješajte limunov sok i med. Kada je kolač gotov i malo se ohladio, premažite ga medom i limunovim sokom.
Izvor: miss7.hr