10. Septembra 2022.

Volkswagen na sudu zbog farmera

Big Portal

Okružni sud u Detmoldu u saveznoj državi Severna Rajna Vestfalija odredio je datum za početak otvorenog pretresa, a predsedavajući sudija Manfred Polmajer je u petak izrazio kritike na tu prijavu i pozvao da se ona bude konkretnija.

Roda Verhejen, advokat 62-godišnjeg Ulfa Alhof-Kramera, organskog farmera iz Detmolda, opisao je odluku od petka kao uspeh. Sud nije odmah odbacio zahtev, rekla je ona.

Allhoff-Cramer nastoji da primora VW da zaustavi prodaju automobila i lakih komunalnih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine, pet godina ranije nego što kompanija planira. Pored toga, prodaja ovakvih vozila trebalo bi radikalno da se smanji u godinama koje su pred nama.

On optužuje VW-ove automobile i kombije da su odgovorni za 1% globalne emisije CO2, čime ugrožavaju budućnost poljoprivrede uopšte, kao i nastavak postojanja njegovog poslovanja.

VW odbacuje optužbe, naglašavajući napredak kompanije u prelasku na vozila na električni pogon. Takođe se tvrdi da je većina emisija CO2 posledica delovanja vozača, a ne proizvođača.

Osim toga, efekti klimatskih promena na malu površinu ne mogu se predvideti, insistira VW u pisanoj izjavi.

Nakon presude od petka, VW je rekao da i dalje očekuje da će prijava biti odbijena, navodeći komentare sudije kao otkrivanje “ozbiljnih sumnji” u vezi sa optužbama.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare