SASTOJCI:
- 250 ml mlijeka
- 45 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 50 ml ulja
- 2 jaja
- 1 kašičica soli
- 550 g brašna
- 1 kašika mlijeka
- susam
- 2 kašike putera
PRIPREMA:
U mlako mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe. Nakon tog vremena dodajte ulje, umućena bjelanca, jedno žumance i so. Promiješajte pa brašnom zamijesite tijesto. Ostavite 30 minuta da tijesto narasta, a zatim ga izručite na pobrašnjenu radnu površinu i odmah razvucite u pravougaonik.
Premažite ga puterom i urolajte po široj strani, a onda isijecite na osam dijelova. Slažite u puterom podmazanu tepsiju od 30 cm i ostavite još 30 minuta da nadolazi. Sjedinite prostalo žumance i kašiku mlijeka pa premažite pogaču. Pospite susamom i na svaki krug stavite malo putera. Pecite pet minuta na 230, a zatim još 20 minuta na 200 stepeni.
Nezavisne.