Tostirane sjemenke bundeve dodaju teksturu i orašaste note. Peršun daje blag svježi okus, ali bilo koja sjeckana svježa začinska biljka bi jednako dobro djelovala.
Evo kako da napraviš rižoto od bundeve:.
Sastojci:
- 1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 šolja sitno sjeckanog crvenog luka
- 1 ½ šolje arborio pirinča
- 1 šolja bijelog vina (kao što je chardonnay ili sivi pinot)
- 6 šoljica bujona od povrća, na sobnoj temperaturi
- 1 šolja nezačinjenog pirea od bundeve
- 3 kašike neslanog putera
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice mljevenog bijelog bibera
- ¼ kašičice svježe mljevenog muškatnog oraščića
- 1 šolja izmrvljenog kozjeg sira
- ¼ šolje neslanih sjemenki bundeve, tostiranih
- ¼ šolje sjeckanog svježeg peršuna
Priprema:
U velikoj šerpi ili loncu zagrij ulje na srednjoj vatri. Dodaj luk i kuhaj, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko 4 minute. Dodati pirinač i kuvati uz stalno miješanje dok se sav pirinač ne obloži uljem, oko 30 sekundi.
Dodaj vino i kuhaj uz stalno miješanje dok potpuno ne ispari, 1 do 2 minute. Dodaj 3 šolje bujona i nastavi da kuvaš, često miješajući, dok se većina tečnosti ne upije, 10 do 12 minuta. Dodaj preostale 3 šolje bujona i kuvaj, često miješajući, dok pirinač ne omekša, i dok se sva tečnost ne upije, 12 do 14 minuta.
Smanji vatru na nisku i dodaj bundevu, puter, so, biber, muškatni oraščić i 1/2 šolje kozjeg sira. Kuvaj, neprestano miješajući, dok se sir i puter potpuno ne istope i svi sastojci sjedine, 2 do 3 minute.
Posluži rižoto posut sjemenkama, peršunom i preostalom 1/2 šolje kozjeg sira.
Ultra.ba