U poređenju sa onima koji ne piju čaj, oni koji konzumiraju jednu do dvije šoljice svaki dan imaju između 9 i 13 posto manju smrtnost, tvrde naučnici.
Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu “Annals of Internal Medicine”, pokazuje da rezultati ostaju isti i ako ta osoba pije i kafu, dodaje mleko ili šećer svom čaju, nezavisno od temperature i genetske sposobnosti metabolizma da vari kofein. Istraživači iz britanske institucije “National Institutes of Health (NIH)” koristili su podatke od pola miliona muškaraca i žena između 40 i 69 godina, od kojih 85 posto svakodnevno pije čaj. Njih čak 89 posto pije crni čaj, najpopularniji u Velikoj Britaniji.
Fernando Rodrigez Artalejo, profesor preventivne medicine i stručnjak za javno zdravlje na univerzitetu u Madridu, opisao je ovo istraživanje “značajnim napretkom na tom području”. Naglasio je da istraživanje pokazuje umereno smanjenje smrtnosti kod onih koji konzumiraju čaj, posebno ako boluju od kardiovaskularnih bolesti. No, upozorio je da se ne može sa 100-postotnom sigurnošću reći da je čaj isključivi razlog smanjene smrtnosti, jer se ne može isključiti da su za to zaslužni i drugi zdravstveni faktori povezani s konzumacijom čaja. Drugo pitanje koje ostaje je da li jludi koji nemaju kulturu ispijanja čaja, treba da počnu sa svakodnevnom konzumacijom.