31. Augusta 2022.

Zašto jaja nikada ne treba kuvati u vodi

Big Portal

Voda prska svuda okolo, ljuska može da napukne i jaje je nemoguće oljuštiti… Zato je mnogo bolje rješenje jaja skuvati na pari.

Sve što vam je potrebno je šerpa koja ima nastavak za kuvanje na pari i malo vode. U šerpu sipajte malo vode (važno je samo da ne dodiruje taj nastavak), a zatim preko nastavka za kuvanje na pari rasporedite jaja i prokuvajte vodu.

Ultra vruća para će zagrijati jaje na isti način kao proključala voda ili vruć tiganj. Jedina razlika je u tome što je kuvanje na pari nježnije – bjelance će biti mekše, a žumance kremastije.

Za tvrdo kuvano jaje, kuvajte jaje na pari 10 do 12 minuta. Ovako pripremljeno jaje odlično je za pravljenje salata, ili ga jednostavno posolite, dodajte prstohvat mljevenog bibera i uživajte.

S druge strane, za meko kuvano jaje – i za savršeno kuvan bjelanac i žumance, kuvajte jaje oko 6 i po minuta, pa ga odmah ohladite hladnom vodom.

I za kraj još jedan kulinarski trik – kako da znate je li jaje sveže? Jednostavno ga potopite u posudu s vodom. Ako potone, onda je svježe, a ako ispliva, to znači da više nije za upotrebu, prenosi

 Krstarica.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare