25. Augusta 2022.

Zamijenite automobil električnom biciklom – dobijete 4.000 evra

Big Portal

Vlada nudi do 4.000 evra svakom građaninu koji se odrekne sredstva prevoza koje zagađuje te odabere “čistiju”, ekološki prihvatljiviju alternativu.

Onima koji žive u domaćinstvima s niskim prihodima u urbanim zonama niske emisije, a koji se odreknu automobila, dostupna je subvencija od 4.000 dolara za kupovinu električnog bicikla. Inicijativu mogu da koriste i oni koji žele da koriste tradicionalne, nemotorizovane bicikle. Francuskim građanima s većim primanjima dostupne su nešto manje subvencije.

Subvencije su prvobitno uvedene prošle godine, ali su nedavno povećane nakon što su vladini zvaničnici shvatili da se mora učiniti više da bi se dostigle Holandija, Nemačka i Danska. Francuska vlada želi da 9 posto zemlje pređe na bicikle do 2024. godine, dok ih sada koristi samo 3 posto zemlje. Taj procent u Holandiji iznosi ogromnih 27 posto.

Politika francuskih zvaničnika je bazirana na modelu programa u Litvaniji u kojoj građani imaju pravo na subvenciju do 1.000 evra za kupovinu novo električnog bicikla, skutera, mopeda, motocikla ili čak kredita za javni transport u zamenu za njihovo staro vozilo.

Francuska ne troši novac samo na individualne inicijative, nego je vlada obećala da će investirati 250 miliona evra da bi grad Pariz bio “potpuno biciklistički”. Gradonačelnica Anne Hidalgo je ponovo pobedila prošle godine na izborima te je obećala novih 130 kilometara biciklističkih staza u narednih pet godina.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare