25. Augusta 2022.

Zakerberg uvodi enkripciju za Messenger – problem za vladu UK koja bi da špijunira svoje građane

Big Portal

Vlada Velike Britanije očigledno ne želi tako olako da se odrekne neometanog pristupa podacima i razgovorima građana svoje zemlje, pa ih je razjarila želja kompanije Meta, da unutar svoje Messenger aplikacije uvede “end-to-end” enkripciju.

Pustite nas da špijuniramo

Već godinama, i pritom stvarno mislimo godinama (od 2016.) je omogućena enkripcija u pojedinačnim ćaskanjima od strane korisnika, a od tada se diskutuje od univerzalnom rešenju. Facebook govori o tome kako će najzad evo samo što nismo još malo uvesti E2E enkripciju unutar svoje Messenger aplikacije. Međutim, izgleda da se finalna implementacija ovakvog rešenja stvarno bliži kraju jer je plan uvođenje enkripcije na sve pozive i razgovore u sledećoj godini. Ali, postoji još jedna bolja indikacija činjenice da će Messenger stvarno dobiti “end-to-end” enkripciju, a to je uzbuna kroz koju trenutno prolazi vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

MessEncryption.jpg

Bezbednost dece kao izgovor

Naime, Ministar unutrašnjih poslova vlade Velike Britanija, Priti Patel, izjavila je kako bi bila “smešna izdaja uvesti E2EE unutar Messenger aplikacije bez razmišljanja o privatnosti dece”. Kako se čini, upotrebljava se osetljiva tema kako bi se sprečilo uvođenje neophodne funkcionalnosti. Iza ovakve tvrdnje stoji činjenica da se platforme za razmenu tekstualnih poruka mogu koristiti kao sredstvo vrebanja dece od strane pedofila i kanal kojim se razne fotografije slične prirode mogu neometano razmenjivati. Priti Patel veruje kako je pristup ovakvim aplikacijama neophodan kako bi se osigurala bezbednost dece.

Poslednji bastion

Međutim, stvar nije tako jednostavna pa se do sada nije postavljalo pitanje ovakve vrste za sve ostale aplikacije koje takođe poseduju sličan vid enkripcije i zaštite privatnosti korisničkih informacija i ćaskanja. Štaviše, Messenger je tek na trećem mestu po pitanju popularnosti kod korisnika, a na prvom mestu je WhatsApp, aplikacija pod krovom iste kompanije koja već duže vremena poseduje “end-to-end” enkripciju.

Ukoliko nas pitate, problem je što je Messenger predstavljao poslednji bastion koji je dozvoljavao neometan pristup podacima po potrebi, pa se vlada Velike Britanija malo zamislila u stilu “I šta ćemo sad?”. Na to pitanje nemamo odgovor, ali ne sumnjamo da će pronaći način kako da nastave svoje dosadašnje prakse.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare