25. Jula 2022.

Rusi otkrili konačan cilj; stigao odgovor

Big Portal

Obraćajući se predstavnicima zemalja na samitu Arapske lige u Kairu, Lavrov je rekao da je Moskva odlučna da “pomogne Ukrajincima da se oslobode tereta ovog apsolutno neprihvatljivog režima“.

Lavrov je optužio Kijev i zapadne saveznike da “šire propagandu koja ima za cilj da osigura da Ukrajina postane večiti neprijatelj Rusije”, prenosi AP.

“Ruski i ukrajinski narod će nastaviti da žive zajedno. Mi ćemo svakako pomoći ukrajinskom narodu da se oslobodi režima koji je apsolutno antinacionalan i antiistorijski”, dodao je Lavrov.

Izjave ruskog šefa diplomatije u suprotnosti su sa zvaničnim tezama Kremlja s početka rata, kada su ruski zvaničnici više puta isticali da cilj vojne operacije u Ukrajini nije rušenje vlade Volodimira Zelenskog.

“Ukrajina se ne plaši”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da se Ukrajina ne plaši i da će 28. jula proslaviti svoj nacionalni praznik. U svojoj noćnoj video poruci on je takođe naveo da je pred Ukrajinom važna sedmica, usred užasnog rata.

“Ukrajina će nastaviti da čini sve da svom neprijatelju nanese maksimalnu štetu. Čak i Rusi očekuju pobedu Ukrajine”, rekao je Zelenski.

Sve o ratu u Ukrajini pratite u Live Blogu B92.

“Samo oni koji ne znaju pravu istoriju i ne osećaju njenu važnost mogli bi da odluče da nas napadnu”, rekao je Zelenski.

“Ukrajinci su vekovima bili ugnjetavani i nikada se neće odreći svoje nezavisnosti, uverio je ukrajinski predsednik. Sačuvati jedinstvo sada, zajedno raditi na pobedi je najvažniji nacionalni zadatak koji moramo zajedno da savladamo”, rekao je Zelenski.

Ako Ukrajinci to uspeju, uspeće u onome što generacije ranije nisu uspele: da održe nezavisnost od Rusije, da se transformišu u jednu od najmodernijih zemalja sveta i da istovremeno krenu svojim putem ka Evropi, koji će se prema Zelenskom završiti sa punopravnim članstvom u EU.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare