25. Jula 2022.

Kineski naučnici izmislili laser koji može da piše po vazduhu

Big Portal

Istraživači se nadaju da se tehnologija može koristiti u najrazličitijim oblastima uključujući medicinu i kvantne računare.

„Sa ovim novim uređajem, možemo da crtamo u vazduhu bez korišćenja papira i mastila“, rekao je Cao Ksiangdong, vodeći naučnik u Hongtuo laboratoriji za ultrabrzi laser u Vuhanu, prenosi Independent. Ova demonstracija je akumulacija istraživanja koje traje više od jedne dekade.

Potrošnja u crvenoj zoni

Prikazi se kreiraju korišćenjem impulsa koji traju samo nekoliko femtosekundi, što je ekvivalentno jednom kvadrilionitom delu, ili milionitim deonicama jedne milijarde sekunde, ali im je za izbacivanje potrebno milion megavata energije.

0897b6b9b6d041a9872c375a3007c595_f4c40053.jpg

Da bi se vazduh pretvorio u svetlost, potrebna je gustina energije otprilike trilion vati po kvadratnom centimetru. Otkrivanje lasera dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je kineski predsednik Si Đinping posetio laserske kompanije u Vuhanu u okviru planova za jačanje sektora napredne tehnologije u zemlji.

Prošle godine, ova laboratorija je napravila još jedan laser koji koristi impulse koji traju nekoliko femtosekundi, a koji služi za dezinfekciju bakterija i virusa, uključujući i koronavirus.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare