8. Jula 2022.

TSMC danas pravi 70% svih čipova na svijetu

Big Portal

Međutim, kako prenosi GSMArena, situacija nije baš idealna na svim poljima.

Rezultati

Dakle, kompanija TSMC bila je vodeći proizvođač poluprovodnika na svetu u periodu od januara do marta tekuće godine prema najnovijem istraživanju kompanija Counterpoint. TSMC je tokom prvog kvartala 2022. godine kontrolisao 69,9% tržišta AP (“application processor”), SoC (“system-on-chip”) čipsetova i modema za mobilne telefona. Na drugom mestu nalaze se proizvodni pogoni kompanije Samsung sa 30% udela u tržištu.

GlobalSmartphoneChipsetAPSOCShipmentSharebyFoundryQ12022.jpg

Prema rečima glavnog analitičara, Parva Šarme, “TSMC i Samsung kontrolišu ceo ovaj segment, ali očigledno je da jedna kompanija ima više nego duplo veći udeo u tržištu i proizvodni kapacitet. TSMC će nastaviti da ulaže preko 100 milijardi dolara do 2023. godine u razvoj proizvodnih pogona za procese od 4 i 3 nanometara i dodatno povećati proizvodnju rešenja u 5 i 28 nanometara kako bi ispunili rastuće zahteve tržišta”. Da podsetimo, ova kompanija je pre dvadesetak dana zvanično predstavila svoj 2 nm proizvodni proces.

Nije baš sve idealno

Na globalnom planu, Counterpoint istraživanje pokazuje kako je tržište za mobilne čipsetove iskusilo pad od 5% u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, i pored toga ostvarena zarada veća je za 23%, što samo govori u prilog opštem rastu cena u svim segmentima života.

Takođe, TSMC je izgubio 9% udela u tržištu mobilnim čipsetova proizvedenih u njihovim fabrikama, što znači da Samsung ipak predstavlja pretnju i pored ogromne razlike u sveukupnom tržišnom udelu. Ovo je posledica slabije potražnje MediaTek čipova i odluke kompanije Qualcomm da premesti proizvodnju svojih X60 čipova u Samsung pogone.

LeadingNodesshareofSmartphoneChipsetsshipments1024x683.jpg

Planovi za budućnost

Ovakav blagi pad u tržišnom udelu najverovatnije će se promeniti tokom daljeg toka godine jer će kompanija Qualcomm, MediaTek i Apple koristiti TSMC proizvodne procese od 4 nanometra za proizvodnju svojih procesorskih rešenja, najpre Snapdragon 8+ Gen 1. Pretnja kompanija Samsung može se ispostaviti kratkog maha.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare