8. Jula 2022.

EU primorala Amazon da pojednostavi odjavljivanje sa servisa

Big Portal

Lako je prijaviti se, nikakav problem dati broj vaše kartice, novac se uredno skida sa računa svakog meseca, ali kada poželite da se odjavite blaga komplikacija. Ništa nepremostivo, ali svakako komplikovanije nego što bi trebalo da bude. Srećom, TheVerge prenosi kako je Evropska unija rešila da stane na put takvim praksama.

Koja komplikacija je u pitanju?

Počevši od prvog jula, kompanija Amazon promenila je način odjavljivanja sa svoje Prime pretplate nakon formalnog zahteva Evropske komisije. Ove promene odnose se na celu Evropsku uniju kao i čitavu Evropsku ekonomsku oblast. Naime, regulatorno telo smatralo je kako je proces otkazivanja pretplate bio previše komplikovan. O čemu se tačno radi?

Pre prvog jula tekuće godine proces odjavljivanja, kao što možete videti na slikama ispod, sastojao se od nekoliko stranica i koraka. Tokom tog procesa pretplatnici koji više nisu želeli da plaćaju ovu uslugu pred sobom su imali informacije koje su im odvlačile pažnju i nepotrebno komplikovale proces odjavljivanja sa servisa. Sve to nije u skladu sa potrošačkim pravima Evropske unije.

Amazon

Rešenje

Nakon intervencije Evropske komisije, celokupan proces odjavljivanja sa Amazon Prime pretplate znatno je pojednostavljen i može se obaviti u samo dva klika. Dakle, nema više zbunjujućeg teksta i nepotrebnih informacija koje su vas mogle navesti na grešku prilikom ovog procesa. Ponekad su prakse koje velike korporacije koriste kako bi zadržale što više korisnika zaista interesantne, ali ne na baš pozitivan način.

Šta kaže Evropa

Prema navodima zvaničnika Evropske unije, “Potrošači moraju imati način da iskoriste svoje pravo bez pritiska bilo koje platforme. Jasno je da manipulativan dizajn interfejsa mora biti zabranjen. Prihvatam odgovor kompanija Amazon da pojednostave svoj proces odjavljivanja”.

Međutim, ovo nije kraj jer evropska zakonodavna tela planiraju da u potpunosti reše probleme poput ovog i to ne samo za pojedinačne slučajeve. Priprema se Digital Services Act koji će, između ostalog, sadržati i sekcije koje se odnose na ove i slične probleme. Očekuje se da će ovaj zakon stupiti na snagu od samog početka 2024. godine.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare