“Sva hrana, uključujući sir, može se konzumirati u umjerenim količinama”, kazao je nutricionist Toby Amidor.Ipak, neki sirevi sadrže veliku količinu zasićenih masti, što može negativno utjecati na naše zdravlje.
Iz tog razloga mnogi nutricionisti smatraju da je plavi, odnosno “pljesnivi” sir najnezdraviji.Dakle, 135 grama plavog sira sadrži 35 grama zasićenih masti, što ga, kako je već spomenuto, čini jednim od najnezdravijih sireva koje možete izabrati.”
Ishrana bogata zasićenim mastima povezana je s povećanim nivoom LDL holesterola, što povećava rizik od bolesti srca i moždanog udara”, rekao je.Jedenje velikih porcija plavog sira može dovesti do debljanja. U Smjernicama o prehrani za Amerikance 2020. – 2025. (DGA) navedeno je da svakodnevna ishrana ljudi ne bi trebala sadržavati više od 10 posto zasićenih masti.
Glassrpske.