5. Jula 2022.

Rasprava o BiH: “Dodika moramo sankcionisati”

Big Portal

“BiH je sada na raskrsnici. Nakon godina i godina političkog zastoja, politički dogovor od 12.6. u Briselu i najnoviji zaključci Savjeta simbol su predanosti evropskoj perspektivi BiH. Ne smijemo zaboraviti na izazove u budućnosti.

Zemlja treba ispuniti niz reformi i ispuniti kriterijume. Dva glavna izazova s kojima se suočava BiH bih nisu tehnički već politički – scesionistički pokret RS i politički zastoj u pregovorima o reformama koje su potrebne da se zemlja uskladi s evropskim stanarinama.

Došlo je do blokade državnih institucija i morali su reagovati Visoki predstavnik i EU-ALTHEA. Savjet mora slijediti primjer SAD i Ujedinjenog Kraljevstva i sankcionisati Dodika. Rekao je da je predan reformama, ali je odletio u Sankt Petersburg i sastao se s Putinom”, rekao je Gahler.

“Produžiti mandate ALTHEA-i i Šmitu”

Ističe da povlačenje iz državnih institucija i stvaranje paralelnih predstavlja kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma.

“To će spriječiti bilo kakvo napredovanje prema EU. Moramo podržati ALTHEA-u i kancelariju visokog predstavnika. Njihove mandate treba obnoviti ili istražiti druge mogućnosti, uključujući NATO. Izborna i ustavna reforma nije provedena uprkos velikom posredovanju SAD i EU ne postoje politička volja”, rekao je Gahler.

Pozdravljen je sporazum koji su lideri stranaka postigli u Briselu te apelovano da se presude međunarodnih sudova moraju sprovesti kako ne bi bilo diskriminacije.

(N1 Foto: ARIS OIKONOMOU / AFP)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare