4. Jula 2022.

Pametna sočiva stavljaju Micro LED ekran direktno na vaše oko

Big Portal

Kao i sa pametnim naočarima, ideja je da se informacije o proširenoj stvarnosti prikazuju ispred vaših očiju, tako da vam pomažu sa svakodnevnim poslovima. Sada su prvi put javnosti predstavili Mojo Lens, pametna sočiva koja omogućavaju proširenu realnost.

Demonstracija

Kako bi pokazao da su sočiva bezbedna, demonstraciju je izveo Dru Perkins, CEO kompanije Mojo Vision. On je u intervjuu rekao da je nosio samo jedno sočivo na oko sat vremena, ali da će korisnici moći da nose dva sočiva simultano, kako bi kreirali 3D vizuelni sloj preko onoga što vide.

ineye.jpg

Prema onome što je napisao u svom blogu, kada je nosio sočiva, mogao je da vidi kompas i teleprompter sa stvarima koje je trebao da priča.

Hardver

U srcu sočiva se nalazi ARM M0 procesor sa Micro LED ekranom sa 14.000 piksela po inču. Ekran ima prečnik od pola milimetra i piksele veličine 1,8 mikrona, a Perkins tvrdi da je u pitanju najmanji i najgušći ekran koji je ikada napravljen za dinamički kontrast, prenosi Ars Technica.

Razvoj sočiva je uključivao fokus na minijaturizaciju elektronike, a sočivo se pokreće preko medicinskih mikro baterija i posebno dizajniranih integrisanih kola. Mojo Lens koristi posebno konfigurisani magnetometar, senzor ubrzanja i žiroskop kako bi pratio vaše pokrete.

Cilj sočiva je da proširena realnost ostane vidljiva i kada pomerate glavu levo-desno, a kretnja oka je ključna jer ne postoje kontrole gestovima kao kod nekih pametnih naočara. Mojo Lens podržava kontrolu glasom, ali je primarni metod kontrole korisničkog interfejsa kretanje oka.

Ogrlica

Za sada sočivo nema mogućnost da zadrži svu potrebnu elektroniku, pa uz njega dolazi „ogrlica“, diskretni relej koji se nosi oko vrata, u kojoj se nalaze CPU, GPU i 5 GHz radio, koji prima i šalje podatke do i od sočiva.

U celoj ovoj vesti, ogrlica koju morate da nosite oko vrata, a u kojoj se nalaze ozbiljne komponente nikako nas ne raduje. Naime, koliko god da je laka, u pitanju je još jedna stvar koju morate da nosite oko vrata, a za sada niko ne pominje koliko ste te komponente u njoj zapravo greju.

Za sada Mojo Lens nema datum zvanične prodaje, tako da ne možemo sa sigurnošću reži da su ovo prva pametna sočiva koja će biti dostupna na tržištu. Za sada se radi o demonstraciji koja za cilj ima da privuče potencijalne partnere, investitore i novinare koji će probati ova pametna sočiva.

Za 10 godina će biti normalno da ljudi nose pametna sočiva

Iz Mojo Vision najavljuju da postoji test platforma koja će pomoći da se Mojo Lens sočiva nađu na tržištu, nakon odobravanja od strane FDA. CEO ove kompanije najavljuje da će za 10 godina biti normalno da vidite ljude koji hodaju sa pametnim sočivima: od atletičara koji imaju bolji fokus na treningu, preko novinara kojima se tekst i hitne vesti prezentuju ispred onoga što vide, do policije i vatrogasaca koji imaju detaljne informacije o ljudima, planovima zgrada i slično.

Uostalom, sami možete zamisliti bar deset primera: navigacija koja vas navodi gde treba da idete, recepti za kolače koji vam pomažu da svaki put ubodete pravu meru, informacije o letu ili dolasku taksija, lekari koji u toku operacija mogu da uporede rendgenske snimke i vitalne znake pacijenta…

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare