4. Jula 2022.

PCIe 5.0 SSD-ovi donose značajno povećanje brzina, ali će nam izgleda trebati ozbiljni hladnjaci

Big Portal

Intel je sa Alder Lake generacijom pokazao brzine od skoro 14 GB/s sa PCIe 5.0 SSD-ovima, a očekujemo da kada izađu novi Ryzen 7000 procesori stvari budu još zanimljivije.

Ono što će definitivno biti zanimljivo, a na šta treba da obratimo posebnu pažnju je hlađenje ovako brzih SSD-ova. Nije strano da i sa hladnjacima veoma brzi SSD-ovi dobacuju do 100 stepeni pod opterećenjem, pa u poslednje vreme viđamo najrazličitija rešenja za hlađenje istih.

SSD hladnjaci

Mešu novinama je i kineski proizvođač JiuShark koji je predstavio svoj M.2 Three hladnjak koji liči na moderne CPU kulere, prenosi Tom’s Hardware. U pitanju je hladnjak tower tipa sa 60 mm ventilatorom koji služi za bolje rasipanje toplote sa ovih malih rerni. Da li je ovaj proizvođač malo preterao sa svojim prognozama i ovakvim hlađenjem saznaćemo na jesen, ali jedno je sigurno, kako M.2 drajvovi postaju brži, ključni faktor performansi i stabilnosti je njihovo hlađenje.

Iako na slici možda deluje baš veliki, M.2 Three ima 82 mm visok, 74,5 mm dugačak i 35,5 mm debeo aluminijumski blok sa jednom poniklovanom bakarnom toplotnom cevi koja prolazi kroz obe strane rebara.

ZRuExAbFJLDJrB8FS2mgy997080.jpg

Brzine ventilatora koji obezbeđuje proizvođač idu do 3000 rpm, a buka se zadržava do 25 dBa. Interesantno je i da je težina zadržana na svega 113 grama, što je 5 do 6 puta manje od klasičnih dobrih CPU tower hladnjaka. Verujemo da ovome kumuje i činjenica da se proizvođači još uvek ne bave pravljenjem rupa za montažu hladnjaka na SSD-ove, pa da bi velika težina mogla da bude problem.

Nama JuiShark nije poznat proizvođač, tako i ne možemo previše da sudimo o ceni od malo preko 13 dolara, jer nismo upoznati sa kvalitetom njihovih drugih proizvoda, ali ukoliko se ukaže potreba za ozbiljnijim hlađenjem M.2 SSD-ova nove generacije, eto nama bar još jednog hladnjaka u kućištu. Sa druge strane, ukoliko želimo da i dalje koristimo Windows, moraćemo da zaboravimo na HDD

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare