15. Juna 2022.

Sijarto: Sramotno da je evropsko proširenje zastalo

Big Portal

 Evropska bezbjednost i ekonomska konkurentnost poboljšaće se integracijom Zapadnog Balkana – poručio je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim kolegom Rankom Krivokapićem, prenosi agencija MTI.

Sijarto je rekao da se Evropska unija suočava sa ozbiljnim ekonomskim i bezbjednosnim izazovima, napominjući da su rat u Ukrajini i sankcije povećali inflaciju, kamate i cijene energenata i roba.

– U sadašnjoj situaciji, EU bi trebalo da učini sve što može da smanji bezbjednosne rizike i održi evropsku ekonomsku konkurentnost – kazao je šef mađarske diplomatije.

NATO je, kako je rekao, već razumeo bezbjednosna razmatranja i odobrio pristupanje tri zemlje u regionu.

– Sada je došlo vrijeme da EU ozbiljio shvati region sa brzorastućim ekonomijama – dodao je Sijarto.

Pozivajući se na slučaj Crne Gore, Sijarto je naveo da je otvoreno svih 30 pregovaračkih poglavlja, ali da nijedno nije zatvoreno u proteklih pet godina.

– Kao članici NATO koja koristi evro, priznavanje Crne Gore bilo bi lako i bez rizika – smatra Sijarto.

Kako je rekao, Mađarska je učinila sve što je mogla da Crnu Goru približi EU, ističući velike mađarske korporativne investicije i povezanu kreditnu liniju Eksimbanke od 35 miliona evra.

Šef mađarske diplomatije je rekao da su transportni koridori istok-zapad zamagljeni neizvjesnošću zbog situacije u Ukrajini, čineći trgovinske rute sjever-jug, kao što je željeznička linija Budimpešta-Beograd, sve važnijim.

Navedena je i želja Mađarske za angažman na obnavljanju željezničke pruge Bar-Beograd i na taj način povezivanje Budimpešte sa tom crnogorskom lukom, a u sklopu promjene linije snabdijevanja proizvodima uzrokovanih situacijom u Ukrajini.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare