14. Juna 2022.

Windows 11 ažuriranje neplanirano omogućuje rad OS-a na starijim računarima

Big Portal

Ovog puta se ispostavilo da je paket sa ažuriranom Windows 11 verzijom, pušten svim članovima Windows Insider programa uključujući i one sa računarima koji po specifikacijama ne mogu da pokrenu Windows 11.

Microsoft je 7. juna pustio u opticaj preko Release Preview kanala, Windows 11 22H2 verziju operativnog sistema koji uključuje opcije poput “drag and drop” funkcionalnosti, zatim bolji Start meni, novi Task Manager i Mica for Win32 aplikaciju.

Pojedini Reddit korisnici su primetili da su dobili paket za ažuriranje iako njihov računar sadrži hardver koji nije zvanično predviđen za rad pod Windows 11 OS-om zbog izostanka TPM 2.0 podrške na starijim modelima centralnih procesora. Međutim, drugi Reddit učesnici koji su učestvovali u istoj diskusiji i razmenjivali iskustva o novom paketu ažuriranja, uprkos tome što su u Insider programu, nisu primili dotični “apdejt” paket na mašinama koje nisu Windows 11 kvalifikovane. Dakle, radi se o paketu podataka koji definitivno nije stigao baš na svaki računar.

windows_11_22h2.jpg

Bez obzira na različita iskustva korisnika, paket ažuriranja je od strane Microsofta ekspresno uklonjen, a u međuvremenu je pušteno zvanično saopštenje u kome se tvrdi da nema planova za promenu trenutnih, Windows 11 hardverskih zahteva. U pitanju je greška čiji se uzrok istražuje. Zahtevi u pogledu minimalnih Windows 11 specifikacija ostaju nepromenjeni!

Windows koji u suštini krši sopstvene kriterijume u pogledu potrebnog hardvera za rad Windows 11 OS-a, mogao bi da podstakne pojedine programere i hobiste u pravcu pronalaska dodatnih rešenja za pokretanje OS-a na starijim računarima, čak iako je u pitanju prvobitna greška. Činjenica da se to dogodilo, iako slučajno, dovoljan je pokazatelj da  Windows 11 lakše radi na starijim mašinama nego što biste mogli pomisliti u prvi mah.

Na kraju, mi takav potez ne podržavamo iz razloga što je Microsoft opravdao odluku o izuzeću određenog broja komponenti i uređaja, pravdajući takav potez sigurnosnim razlozima u pokušaju da Windows 11 OS učini svojim najbezbednijim operativnim sistemom do sada. To ipak ne znači da znatiželja neće nadvaladati pojedine korisnike!

Izvor: techradar

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare