14. Juna 2022.

Ko sme na crtu? Stiže CPU sa 128 jezgara na 5,7 GHz

Big Portal

Njihova linija najjačih Prodigy procesora, prema procenama ovog proizvođača, ima 4x bolje performanse od Intel Xeon modela na polju primene desktop stanica visokih performansi, 3x je brža od Nvidia H100 i 6x bolja u sirovim performansama na polju mašinskog učenja i AI-a. Tachyum tvrdi da njihovi čipovi nude do 10x bolje performanse od konkurentskih sistema slične snage.

Neke od glavnih karakteristika Produgy serije procesora su:

  • 128 jezgara visokih performansi na bazi 64-bit arhitekture i radne frekvencije na 5,7 GHz
  • 16-kanalni  DDR5 memorijski kontroler
  • 64 PCIe 5.0 komunikacionih putanja
  • Podrška za rad više procesora u paraleli: 4-socket i 2-socket platforme
  • Pogodan za rad u “Rack” konfiguracijama i data centrima sa vazdušnim ili vodenim hlađenjem
  • SPECrate 2017 performanse su približno 4x bolje od  Intel 8380 i 3x bolje od AMD 7763HPC
  • Double-Precision Floating-Point performanse su 3x bolje od NVIDIA H100 rešenja
  • AI FP8 performanse su 6x bolje NVIDIA H100

Tachyum je za sada izneo inicijalne specifikacije Prodigy linije procesora koji će se nuditi od štedljivih modela sa 32 jezgra i potrošnjom od 180W u vidu T8232-LP, pa sve do “flegšip” modela pod oznakom T16128-AIX koji će pod svojim okriljem imati 128 jezgara podešenih za rad na frekvenciji od čak 5,7 GHz pa čaki i više. Kompleksni algoritmi mašinskog učenja i veštačke inteligencije na raspolaganju će imati 16-kanalni memorijski kontorler kojim će hraniti “mozak” procesora sa 128 jezgara i pri tome će moći da adresira do 32 TB memorije raspoređenih u 64 DIMM podnožja sa podrškom za DDR5-7200 module. Procesor ima podršku za rad 64 PCIe 5.0 linije komunikacije i trošiće 950W električne energije.

Tachyum_Prodigy.jpg

Još jedna zanimljivost je da najjači model podržava multiprocesorski režim rada u paraleli, pa tako platforma može da radi sa dva ili četiri ovakva procesora, pa možete konfigurisati sistem sa maksimalno 512 jezgara ali će tada potrošnja električne energije porasti na 3600 W. Tachyum Prodigy se proizvode uz pomoć 5nm N5P procesa u pogonima TSMC-a što je optimizovana varijanta standardnog 5nm N5 postupka. Procesor je sposoban da izvršava x86, ARM i RISC-V binarne datoteke.

Tachyum Prodigy deluje kao da je neki entuzijasta diktirao svoje želje, dok sa druge strane je veliko pitanje koliko je TSMC zainteresovan za proizvodnju ovako kompelksnog parčeta silicijuma zbog potencijalno visokog procenta škarta u proizvodnji. Takođe, na ovim fotografijama, hladnjaci ni približno ne deluju kao sposobni da hlade čip koji troši 180W, a kamoli više. Otuda, ostaje veliki znak pitanja da li Prodigy projekat ima šanse da zaživi u velikim data centrima ili će karijeru završiti na Power Point prezentacijama.

Izvor: wccftech

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare