6. Juna 2022.

Blokčejn tehnologija je idealna za optimizaciju raznih sistema

Big Portal

Kriptovalute koje se zasnivaju na Proof of Work sistemu poznate su po tome što imaju ogromnu potrošnju struje. Manje-više besmislene kalkulacije potrebne za upis novog bloka sa transakcijama u lanac blokova (blokčejn) zahtevaju moćne računare, a moćni računari imaju moćnu potrošnju struje.

Očigledno rešenje za ovaj problem je korišćenje blokčejn tehnologije za korisne kalkulacije, odnosno za stvari koje inače koristimo jake računare. Nažalost, matematika koja se koristi u klasičnim blokčejn zadacima je jako teška za rešavanje, a vrlo jednostavna za verifikaciju. Bez obzira na postojeći princip, postoji određeni broj korisnih kalkulacija koje su identifikovane kao moguća zamena za one koje se trenutno koriste u mnogim sistemima.

Pametna upotreba

Nedavno objavljeno istraživanje daje opciju za upošljavanje te ogromne računarske snage – u optimizacione probleme. Naime, optimizacija je poznata po veoma kompleksnim i zahtevnim proračunima, uz jednostavnu evaluaciju rešenja. Istraživanje je predložilo sisteme za male električne mreže kao potencijalnu oblast u kojem blokčejn može da se pokaže kao korisno rešenje.

crypto.jpg

Optimizacija

Klasični primer računarskog problema za koji ima smisla koristiti blokčejn je faktorisanje velikog broja koji je proizvod dva prosta broja. Iz perspektive računara, potrebno je dosta proračuna za identifikovanje dva prosta broja, ali kada ih imate, trivijalno je lako potvrditi rezultat njihovog množenja. Iz perspektive besmislene potrošnje energije, izvođenje netrivijalnog proračuna je beskorisno osim ako slučajno ne znate situaciju u kojoj su ti brojevi važni.

Optimizacioni problemi su slični, jer pronalaženje optimalnog rešenja, poput najkraće rute između dve lokacije podrazumeva isprobavanje svih mogućih ruta. Ukoliko u jednačinu dodate još jednu tačku, broj mogućih ruta značajno raste. Za mnoge probleme optimizacije, međutim, otkrivanje da li je predložena ruta efikasna je mnogo jednostavnija kalkulacija, što znači da je svako rešenje lako proveriti.

Mnogo je bitnije što su problemi optimizacije u stvarnom svetu sve češći: od toga kako da ugurate najviše kutija u kontejner za slanje, do toga kako dodeliti alate i tehničare kako bi se obezbedilo da se rad na održavanju obavlja efikasno. Ta razlika je ono na čemu rade istraživači, koji žele da promene blokčejn sa dokaza o radu (PoW) kao što je faktorisanje velikog broja na dokaz o rešenju (PoSo), gde blokčejn transakcije imaju za rezultat korisne proračune.

Testiranje hipoteze

Da bi testirali svoj sistem, istraživači su se oslonili na dva mala energetska sistema. Jedan je Univerzitet u Mančesteru, koji ima neke kombinovane objekte za toplotnu i električnu energiju, skladište električne energije i skladište toplote, zajedno sa nekim kotlovima. Pronalaženje koje od njih treba aktivirati u različitim okolnostima je problem ekonomske optimizacije, ali dovoljno obradivo da se rešenje može izračunati za samo 220 sekundi. Provera tog rešenja traje ukupno jednu sekundu.

blokcejn.jpg

Izvršena je i sličnu analiza sistema koji obezbeđuje kombinaciju električne energije, grejanja i hlađenja za okrug u gradu Sužou u Kini. Sistem je uspeo da brzo generiše optimalna rešenja za distribuciju resursa i bio je konkurentan centralizovanom sistemu upravljanja, piše Nature.com.

Problem je u tome što je sistemu i dalje potrebno više računara za izvođenje proračuna i verifikacije, tako da će biti potrebno više energije nego jednostavno pokretanje optimizacije na jednom sistemu. Ali istraživači tvrde da PoSo blockchain rešenje nudi značajnu prednost: teže je varati.

Nemogućnost varanja

Zamislite situaciju u kojoj operater centralnog sistema upravljanja želi da favorizuje određene izvore proizvodnje kako bi imao korist od toga, čak iako su ti izvori skuplji od drugih opcija. U suštini ne postoji sistem koji bi to mogao proveriti. Sa druge strane, distribuirani sistem omogućava da se svi pojedinačno čvorovi takmiče u pronalaženju najboljeg rešenja. Čak i ako jedan ili dva čvora ne igraju po pravilima, ostali bi trebali da proizvedu optimizovane sisteme, a proces verifikacije osigurava da se najbolje rešenje koristi.

Iako ovo deluje kao ograničeni scenario upotrebe, lepo je videti konkretne ideje o korišćenju blokčejna, posebno u situacijama kada potrebe za energijom nisu strašne, a postoje praktični rezultati.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare