3. Juna 2022.

Da li Ford F-150 Lightning može sam sebi da dopunjuje bateriju?

Big Portal

Danas je tema to što ovaj model posjeduje funkciju generatora zvanu Pro Power Onboard, što mu omogućava da puni baterije drugih EV. A da li može i sam sebe da dopuni?

Naravno, neko je to morao da ispita. Funkcija agregata (proizvođača struje) Pro Power Onboard omogućava da sve varijante proizvode do 2,4 kilovata iz raznih utičnica u prtljažniku, kabini i prikolici. Postoji i opcija koja je uključena u dva najviša paketa opreme, Lariat i Platinum, kada se ta sposobnost povećava na 9,6 kilovata.

Verzija sa većom izlaznom snagom uključuje utičnicu od 240 volti i 30 ampera u sanduku, a koja se može koristiti za razne potrebe veće potrošnje, uključujući punjenje drugog EV sa pristojnih 7,2 kilovata. Sad je pitanje šta se desi kada se Pro Power Onboard priključi na utičnicu za punjenje samog Lightninga.

Iznenađenje je da je poslije priključenja Lightning počeo da “vuče” struju iz baterije, a zatim da tu istu struju vraća nazad u bateriju kroz priključak za punjenje na braniku sa vozačeve strane.

Ekran na centralnom ekranu poslušno prikazuje zadnji izlaz maksimalne snage 7,2 kilovata, dok displej merača predviđa vreme kada će punjenje biti završeno.

Next Ford F-150 Raptor to arrive as 2021 model: report - paultan.org

U stvarnosti, postoje gubici povezani sa procesom pretvaranja jednosmjerne električne energije uskladištene u bateriji u izlaz naizmjenične struje do opreme za punjenje, a zatim naizmjeničnu struju nazad u jednosmjernu preko priključka za punjenje.

Pod pretpostavkom gubitaka od 12 procenata, Lightning bi mogao da održi ovu šaradu oko 150 sati, ili nešto više od šest dana, pomijerajući ekvivalent oko osam puta više energije uskladištene u svom paketu proširenog dometa od 131 kWh prije nego što bi se potpuno ispraznio. To bi zapravo bilo manje od toga, jer se funkcija generatora gasi kada se stanje napunjenosti smanji.

Zanimljivo je to da kamionet ne kapira da je ovo presipanje iz šupljeg u prazno, ali svakako je ovo još jedan dokaz da zakoni fizike i dalje važe (smajli).

(AutoRepublika)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare