3. Juna 2022.

Voriorsi i Seltiksi zajedno pisali istoriju

Big Portal

Za početak, Seltiksi su naneli Voriorsima prvi domaći poraz u ovogodišnjem plej-ofu i prekinuli im niz od 13 plej-of serija u kojima su dobili prvu utakmicu, dok je njima ovo bila osma pobeda na deset gostovanja.

Kroz NBA istoriju, ekipa koja je dobila prvu utakmicu finala u 70,7% slučajeva osvojila je titulu šampiona (53-22), ali one koje su to učinile u gostima do prstena su stigle samo osam od 17 puta (47,1%).

Svim igračima Seltiksa ovo je bila prva utakmica finala u karijeri, a neki od njih srušili su rekorde u toj kategoriji.

Prvi među njima, veteran Al Horford, koji je dosad bio rekorder sa 141 utakmicom plej-ofa bez ulaska u finale, postigao je šest trojki, najviše u istoriji za debitanta u finalu.

Ujedno je i drugi najstariji igrač koji je u debiju u finalu postigao bar 25 poena, iza Krisa Pola koji je lane to učinio kao 36-godišnjak. A Horford dan posle utakmice slavi svoj 36. rođendan.

Njegov saigrač Džejson Tejtum imao je očajnu šutersku veče i pogodio samo tri od 17 šutera, ali je podelio čak 13 asistencija, što je takođe rekord za debitanta u finalu.

Da se utakmice plej-ofa računaju zajedno s onima iz regularnog dela sezone, to bi mu bio i rekord karijere jer ih je dosad imao najviše 12.

U istoriji su se upisala i dvojica igrača Voriorsa. Stefen Kari je sa šest trojki u prvoj četvrtini srušio rekord NBA finala za bilo koju četvrtinu.

Do sad je taj rekord (5) delio sa Rajom Alenom i Kenijem Smitom. U toj prvoj četvrtini postigao je 21 poen, više nego iko u NBA finalu u poslednjih 50 godina.

Klej Tompson pogodio je tri trojke i tako skočio na drugo mesto svih vremena po broju trojki u istoriji plej-ofa sa 434, preskočivši Lebrona Džejmsa (432), a ispred njega je još samo saigrač Kari (537 do sad).

Tompsonu je potrebno još 13 trojki da prestigne Džejmsa i na listi najviše trojki u finalnim serijama, na kojoj je takođe vodeći Kari.

Kolektivno, Seltiksi su izjednačili rekord finala za najveću razliku u četvrtini (+24) nakon što su poslednji period dobili 40:16 i zaostatak od 12 poena pretvorili u identičnu prednost.

Njihova 21 trojka drugi je najbolji učinak u istoriji NBA finala, iza Klivlenda koji je 2017. upravo Voriorsima “isporučio” 24 komada.

Ali i Golden Stejt ih je u prvom meču sa Bostonom pogodio 19, pa su zajedno sa 40 trojki srušili rekord finala koji je stajao od iste te serije s Kavsima.

U jednoj utakmici te serije Voriorsi su pogodili devet trojki u četvrtini, a Seltiksi su sada u poslednjem periodu izjednačili taj rekord.

Novi rekordi očekuju se već u drugoj utakmici, koja se igra u dva sata u noći s nedelje na ponedeljak po našem vremenu, ponovno u San Francisku.

Potom se finale za treću i četvrtu utakmicu seli u Boston.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare