2. Juna 2022.

Britanska kraljica Elizabeta II rođena je u aprilu, no zašto se njen rođendan slavi u junu?

Big Portal

Sve to seže daleko u istoriju i povezano je s obilježavanjem ceremonije Trooping the Colour. Deklaracija iz 1748. godine zapravo je značila da će svaki kralj ili kraljica, počevši od kralja Georgea II, slaviti rođendan onda kada zapravo nisu rođeni.

Elizabeta II tako dvaput slavi rođendan, prvi put u aprilu, kada je i rođena, no prema starom običaju službena se proslava rođendana britanskih vladara održava druge subote u junu. I dok se u aprilu proslava obično održava u krugu porodice, ona junska je vrlo svečana i raskošna.

https://www.instagram.com/p/CeHK940MzeQ/?utm_source=ig_web_copy_link

Inače, na paradi će 1400 oficira, 400 muzičara i 200 konja prolaziti ulicama Londona, od Buckinghamske palače do Whitehalla, odnosno Londonske opštine, i natrag. Kraljica će doći kočijom kako bi pregledala trupe, uz prinčeve Charlesa i Williama te princezu Anne na konjima.

Ove će se godine proslava kraljičinog rođendana kombinirati s još jednom velikom obljetnicom. Naime 2. lipnja je službeni dan kraljičine krunidbe, a ove godine obilježit će se njezinih 70. godina na prijestolju. Dakle Ujedinjeno Kraljevstvo imat će četverodnevni praznik za platinasti jubilej (od četvrtka 2. juna do nedjelje 5. juna).

https://www.instagram.com/p/CeL7XBAsLN1/?utm_source=ig_web_copy_link

U subotu će se odvijati prava zabava: tokom dana članovi kraljevske porodice prisustvovat će Epsom Derbyju, utrci konja u Surreyju, jednoj od najprestižnijih u Engleskoj, a navečer će Buckinghamska palača biti pretvorena u mjesto za zabavu jer će ondje nastupiti svjetski poznate muzičkr zvijezde, od Bonnie Tyler do Diane Ross.

Navodi se da će vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, kao i njihovo troje djece, preuzeti ‘glavne uloge’ iako se vjerovatno neće pojaviti na balkonu tokom parade Trooping the Colour jer se na njemu pojavljuju samo aktivni, radni članovi kraljevske porodice.

Princ Harry i Meghan Markle proslavit će 4. juna prvi rođendan malene Lilibet dvjestotinjak kilometara dalje, u Frogmore Cottageu, domu koji je kraljica poklonila Harryju i Meghan za vjenčanje (trenutno ondje žive princeza Eugenie i njena porodica. Kraljica Elizabeta II će zbog proslave tog velikog dana svoje praunuke propustiti konjičke utrke u Epsomu, ujedno njen omiljeni sportski događaj.

Izvor: tportal.hr

(S.P.)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare