1. Juna 2022.

Lexus ostao bez jednog od najvažnijih tržišta, bilježi veliki pad prodaje

Big Portal

Japanski proizvođač automobila prodao je 2021. ukupno 72.441 vozilo širom Evrope. Od toga je 19.638 primeraka isporučeno kupcima u Rusiji, a 1.881 u Ukrajini. Od invazije na Ukrajinu, međutim, Lexus je prestao da izvozi vozila u Rusiju.

Kao rezultat toga, od početka 2022. zaključno sa aprilom na rusko tržište je plasirano samo 1.738 automobila japanskog premijum proizvođača. To predstavlja pad od 76 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U razgovoru za Auto News, direktor kompanije Lexus Europe, Spiros Fortinos, potvrdio je da su vozila prodata u Rusiji ove godine uvezena pre nego što su sankcije stupile na snagu.

“Prekinuli smo isporuke čim su uvedene sankcije, tako da su vozila koja su u tom trenutku već bila u Rusiji jedina na koja možemo da računamo ove godine kada je reč o prodaji u toj zemlji”, potvrdio je on.

Foto: Lexus promo

Zbog pada prodaje širom Rusije i Ukrajine, japanski proizvođač automobila očekuje da će ove godine isporučiti kupcima svega oko 50.000 vozila širom evropskog kontinenta.

Fortinos je uveren da će novi Lexus RX pomoći da se poveća prodaja kada stigne u evropske prodajne salone kasnije ove godine. Otprilike 87 odsto prodaje Lexusa u Evropi otpada na SUV vozila, a asortiman brenda će biti dodatno ojačan dolaskom potpuno električnog modela RZ sledeće godine.

Dok Lexus ima problema sa prodajom u Evropi, njegova matična kompanija Toyota je objavila da je proizvela 3.474.706 vozila u prva četiri meseca ove godine, što znači da je na putu da ove godine proda 10,4 miliona automobila širom sveta.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare