30. Maja 2022.

Google radi na personalizovanom prepoznavanju govora

Big Portal

Međutim, čini se da Google ne želi da stane samo na poboljšanom prepoznavanju fraza koje se koriste za izvršavanje komandi, već cilja i da unapredi i evoluira prepoznavanje vašeg govora kroz novu funkcionalnost koja se zove personalizovano prepoznavanje govora.

Šta je personalizovano prepoznavanje govora?

Čitava ova sposobnost radi na principu korišćenja onoga što vi izgovarate kako bi se u budućnosti unapredilo prepoznavanje vašeg glasa, govora, i komandi. Najveća unapređenja očekuju se prilikom izgovaranja ličnih imena, recimo kada biste koristili imena vaših kontakata da im pošaljete poruku, ili prilikom prepoznavanja onih komandi koje vi najčešće izgovarate.

Cilj iza svega ovoga jeste skraćivanje vremena od izgovaranja komande do sprovođenja vaše želje u delo. Mimo toga, princip združenog učenja omogućava kompaniji Google da informacije dobijene od velikog broja svojih korisnika upotrebi kako bi unapredila svoj celokupan algoritam prepoznavanja govora.

Assistent2.jpg

Kako će se uključivati napredni algoritam prepoznavanja govora

Prema informacijama koje se nalaze u najnovijoj verziji aplikacije Google Assistant u Android operativnom sistemu, na korisniku je da li će želeti da je omogući ili ne u jednom od podmenija Android-a, iako još uvek nije poznato u kom.

Prema navodima portala 9to5Google, opis ove sposobnosti glasi “Čuvanje audio zapisa na vašem uređaju pomoći će Google Assistant-u da unapredi prepoznavanje onoga što vi izgovarate. Uključivanjem ove funkcionalnosti, prepoznavanje i snimanje audio zapisao ostaće aktivno do onog trenutka dok ne ugasite opciju za personalizovano prepoznavanje govora”.

Nakon toga, stoji “Learn more” tekst sa linkom koji bi najverovatnije vodio do podrobnijeg objašnjenja šta tačno radi personalizovano prepoznavanje govora. Ovaj članak govori o tehnikama koje Google koristi kako bi podatke dobijene kroz združeno učenje od komandi koje izgovaraju mnogi korisnici iskoristio za unapređenje prepoznavanja govora. Naravno, ne treba ni da naglašavamo da su “svi vaši podaci sigurni”.

Kada se očekuje?

U ovom trenutku ne postoje nikakve jasne informacije o tome kada će se ova funkcionalnost pojaviti pred korisnicima, niti koliko će u stvari unaprediti Google Assistant. Sa druge strane, na Google I/O konferenciji smo mogli da vidimo prirodniju konverzaciju sa Google asistentom, kome ne smetaju pauze, nesvesno popunjavanje istih sa „umm“, kao ni naše ispravke izrečenog. Google Assistant danas funkcioniše malo drugačije, što znači da morate da izdate vrlo direktnu komandu da bi on odreagovao.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare