29. Maja 2022.

iPhone 14 šokira, ne poboljšanjima već ovog puta cijenom

Big Portal

Najnovije informacije iz izvora bliskih ovom delu industrije, a čija su se dosadašnja obaveštanje pokazala verodostojnim, tvrde da će novi iPhone 14 koristiti A16 Bionic procesor. Ovaj SoC će i dalje koristiti 5nm tehnologiju izrade kao i njegovi A15 i A14 prethodnici i takođe će se proizvoditi u pogonima tajvanskog TSMC-a.

Dalje se navodi da A16 Bionic neće doneti neki ozbiljniji napredak u performansama. To potvrđuju i drugi izvori koji takođe govore o neznatno boljim performansama ugrađenog procesora, prelasku na LPDDR5 memoriju i bolji grafički procesor.

Kao najveći pomak u pogledu performansi se pominje ugradnja LPDDR5 memorije koja je 1.5x brža i pri tome troši 30% manje energije od LPDDR4 standarda koji je koristio iPhone 13. Ipak, treba biti realan i ne treba očekivati veliki proboj u pogledu performansi sličan onom koji je donela prethodna generacija sa novim SoC čipom.

Apple_iPhone_13pro_Max.jpg

Zanimljivo je pak da sa nedavnim priznanjem Apple-a u vezi problema sa ograničenim snadbevanjem, zvuči kao da je Apple M2 procesoru pripala uloga sledećeg velikog skoka na polju performansi i inovacija koji možemo očekivati kada je u pitanju ovaj brend. Sve informacije govore u prilog činjenici da će zapravo Apple M2 biti prvi čip koji će preći na 3nm tehnologiju, a ne A16 kako se to ranije pretpostavljalo. To je u neku ruku i razumljivo obzirom da će se naći u nekim od najpopularnijih Apple uređaja poput: iPad, Mac i MacBook računarima. Očekuje se da će 3nm tehnologija doneti dodatnih 30% uštede u potrošnji u poređenju sa 5nm procesorima i istovremeno omogućiti postizanje većih radnih frekvencija i ozbiljniji napredak u performansama.

Međutim, drugi izvori prenose da se misterija u vezi iPhone čipseta nastavlja. Možda imamo preliminarne najave o A16 Bionic procesoru za koji drugi pak tvrde da će se pojaviti tek na iPhone 15 Pro modelu, potencijalno kao A16 Pro, dok će iPhone 14 i iPhone 14 Pro i dalje koristiti A15 SoC koji će za potrebe nove serije telefona biti preimenovan u A16. Kako će Apple ljubitelji reagovati na ovaj potez, ostaje tek da se vidi…

Južnokorejski izvori pak tvrde da je Apple bio primoran da brzo promeni planove u vezi prednje kamere na telefonu novog iPhone 14 modela, nakon velikih problema sa kvalitetom kineskih proizvođača tokom procesa testiranja. Zbog toga se Apple odlučio da upotrebi LG Innotek kameru, a koja je prvobitno bila planirana tek za iPhone 15 model.

Dobra stvar ovog iznuđenog poteza je što će doneti neke nove mogućnosti jer će po prvi put prednja kamera na iPhone telefonu imati funkciju autofokusa sa poboljšanim otovorom blende čime se utiče na bolju dubinu polja u portret modu i video pozivima. Loša strana ovog poteza je uticaj na rast troškova i skok cene uređaja.

iPhone_13_mini.jpg

Zvuči šokantno ali prve informacije govore o tome da je modul prednje kamere na iPhone 14 modelu skuplji čak 300% u poređenju sa prethodnim modelom. To je ubedljivo najveće povećanje cene pojedinačne komponente koja se ugrađuje u iPhone do sada. Gledano istorijski, Apple je prešao na dvostruki, zatim trostruki sistem zadnjih kamera, potom dodao ekran sa boljim osvežavanjem i sve to uz određeni skok troškova i cene proizvodnje, ali oni nikada nisu bili 3x veći od prethodne generacije.

Sve to proizvodi očekivanja da će Apple povećati cene novog iPhone modela za najmanje 100 USD u slučaju iPhone 14 Pro i 14 Pro MAX, dok se očekuje još veća razlika od 200 USD u slučaju iPhone 14 MAX modela koji će zameniti iPhone 13 Mini.

Sa druge strane na osnovu informacija iz više izvora, sugeriše se da će standardni iPhone 14 biti tek neznatno bolji od dosadašnjeg iPhone 13 modela, pa bi zapravo poboljšanja prednje kamere mogla da budu i jedini realni prodajni adut novog modela. To pre svega zbog rasta popularnosti video poziva tokom poslednjih par godina.

Imajući sve prethodno u vidu i zbog činjenice da Apple planira prelazak iPhone modela na USB-C interfejs tek 2023. godine, izgleda da je ova godina loš trenutak za “apgrejd”  iPhone telefona. Šta vi mislite o tome?

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare