Pravo je vreme da pripremite osvežavajući sirup koji će vas okrepiti tokom letnjih dana. Dovoljno je da ga razblažite pomoću vode i dobićete ukusan sok koji možete da služite gostima.
Sirup od ruže je odličan za zdravlje srca i nerava. Pročišćava krv, smiruje napetost, a osim toga odličan je i kod upale grla, reume, žutice, čišćenje jetre, u slučajevima vrtoglavice, glavobolje i narušene crevne flore.
Sastojci:
- 2 pune šake latica ruža
- 2 kesice limuntusa
- šećer
- voda
Priprema:
- Latice odvojite od peteljki i stavite u teglu zapremine 5 litara.
- Latice dodajte tako da popune više od polovine tegle.
- Dodajte limuntus i nalijte vodom skoro do vrha i promešajte.
- Latice će se podići na vrh.
- Teglu poklopite tanjirićem za kafu ili folijom.
- Nikako nemojte zatvarati teglu, jer sok će se ukiseliti i ubuđati.
- Teglu ostavite da stoji na sunčanom mestu desetak dana (možda i koji dan duže), dok voda ne postane roze boje, a latice izgube potpuno boju i budu sivkaste. Dobijeni sok precedite i izmerite koliko ste tečnosti dobili.
- Koliko litara tečnosti toliko kilograma šećera dodajete u tečnost.
- Sve izmešajte i ostavite na hladnom mestu da se šećer potpuno istopi.
- Sok sipajte u flaše i dobro zatvorite.
- Sirup od ruže pre služenja razblažite vodom i po želji služite uz par kriški limuna i uz kockice leda.
Ovako spremljen može stajati u frižideru nekoliko meseci.