10. Maja 2022.

Razmislite dva puta prije nego što ga se odreknete, začin moćno djeluje na zdravlje

Big Portal

Vlašac je gomoljasta biljka čije se dugačke stabljike obično sveže seku i dodaju u ribu, supe, jogurte, sosove, salate, jela od krompira ili se suši i priprema kao začin.

Njegove zdravstvene prednosti uključuju:

Pomaže kod problema sa varenjem

Jedinstvena organska jedinjenja koja se nalaze u vlascu slična belom luku mogu efikasno da ublaže probleme sa varenjem. Pored toga, imaju prirodna antibakterijska svojstva koja eliminišu širok spektar bakterija, uključujući salmonelu. Konkretno, oni mogu povećati efikasnost unosa hranljivih materija u crevima obezbeđivanjem više hranljivih materija iz hrane.


Poboljšava zdravlje srca

Jedno od najvažnijih organskih jedinjenja koje se nalazi u vlascu je alicin, koji je u nedavnim istraživanjima povezan sa smanjenim nivoom LDL-holesterola (lošeg holesterola) u telu i poboljšanim zdravljem srca. Alicin je takođe povezan sa snižavanjem krvnog pritiska. U kombinaciji sa vazodilatirajućim efektima kalijuma, vlašac može imati veliki uticaj na smanjenje kardiovaskularnog rizika. Dalje, postoji još jedno organsko jedinjenje – kvercetin, direktno povezano sa snižavanjem nivoa holesterola i plaka u arterijama. Naime, pomaže u prevenciji ateroskleroze i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

Može ojačati imunitet

Visok nivo vitamina C u vlascu pomaže u jačanju efikasnosti imunološkog sistema stimulišući proizvodnju belih krvnih zrnaca i kolagena, koji je suštinska komponenta u stvaranju novih krvnih sudova, ćelija, tkiva i mišića.


Održava zdravlje kostiju

Postoji širok spektar vitamina i minerala koji se nalaze u vlašcu, ali jedan od najvažnijih je svakako vitamin K, esencijalni nutrijent važan za održavanje mineralne gustine kostiju. Kako starimo, mineralna gustina kostiju počinje da opada, što dovodi do osteoporoze i pogoršanja upalnih stanja kao što je artritis. Visok nivo vitamina K može pomoći u proizvodnji osteokalcina, koji je ključni deo održavanja mineralne gustine kostiju.

Ima potencijal protiv raka

Vlašac sadrži dialil trisulfid, koji ima antikancerogeno dejstvo. Studije sugerišu da bi se rizik od nekih karcinoma mogao ublažiti u populacijama koje redovno konzumiraju biljke iz roda Allium, kao što je vlašac, sa značajnim koncentracijama dialil trisulfida.

Konzumiranje sumpora u vlašcu i drugom povrću ima svojstva smanjenja nastanka kancera.

Pomaže u zaštiti vida

Karoteni, poput luteina i zeaksantina u vlašcu, direktno su odgovorni za smanjenje oksidativnog stresa u vizuelnom sistemu i odlaganje pojave katarakte u oku. Takođe pomažu u usporavanju ili sprečavanju makularne degeneracije, održavajući oči zdravim i starim.

Sprečava urođene mane

Još jedna esencijalna hranljiva materija vlašca – folna kiselina, neophodna je za trudnice koje žele da obezbede zdrav razvoj svog deteta. Folna kiselina sprečava defekte neuralne cevi kod novorođenčeta.

Može detoksikovati telo

Vlašac ima blage diuretičke osobine i stimulisanjem mokrenja može pomoći telu da se oslobodi viška toksina, soli, vode, pa čak i masti, održavajući organske sisteme čistima.

Predostrožnost: Vlašac se obično ne smatra alergenom i postoji vrlo malo izveštaja o neželjenim reakcijama. Međutim, prevelika količina vlašca, sa visokom koncentracijom jakih organskih jedinjenja, može izazvati nelagodnost u stomaku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare