5. Maja 2022.

Tri miliona eura za humanitarnu pomoć Ukrajini

Big Portal

Ana Brnabić je rekla da je Srbija, polazeći od sopstvenog iskustva sa velikim brojem izbjeglica i interno raseljenih na svojoj teritoriji, od kojih se veliki broj i danas nalazi u internom raseljenju, svjesna značaja i potrebe pružanja humanitarne pomoći civilima u konfliktnim situacijama, a posebno djeci kao izuzetno ranjivoj kategoriji stanovništva, saopšteno je iz pres-službe Vlade.

– Zato će Srbija dati humanitarnu donaciju od tri miliona evra za pomoć djeci i raseljenima unutar i van Ukrajine – rekla je Brnabićeva i dodala da će ta pomoć biti upućena kroz sistem UN i to 1,5 miliona preko UNICEF i 1,5 miliona preko UNHCR.

Premijerka je napomenula da je Vlada Srbije 27. februara usvojila odluku o pružanju humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine i prvi put aktivirala Privremeni zaštitni mehanizam za raseljena lica koja dolaze iz te zemlje.

Međunarodnu donatorsku konferenciju zajednički su organizovali premijeri Poljske i Švedske, Mateuš Moravjecki i Magdalena Anderson, u saradnji sa predsjednicima Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarlom Mišelom i Ursulom fon der Lajen.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare