2. Maja 2022.

AMD 7000 na RDNA3 arhitekturi obećava opasne performanse

Big Portal

Pa tako mnogi korisnici jop uvek nisu uspeli da se dokopaju ni novih grafičkih karti aktuelne generacije, a već se govori i dolazećim serijama koje donose neverovatne performanse. 

U ovom trenutku, akter je kompanija AMD jer su se pojavile prve ozbiljnije glasine o onome šta bi tačno mogla da donese njihova najnovija serija grafičkih karti pod imenom RX 7000 koja će se bazirati na RDNA 3 arhitekturi.

Prema leaksteru pod imenom Greymon55 (@greymon55), Navi 31, što bi trebalo da bude najmoćniji proizvod unutar dolazeće serije grafičkih karti kompanije AMD, trebalo bi da bude još moćniji nego što se ranije mislilo. 

Prema navodima koji su trenutno aktuelni, ova grafička karta trebalo bi da ima snagu od neverovatnih 92 TFLOPS-a. Kako bi postigla toliku grafičku snagu, ova karta trebalo bi da radi na frekvencijama od aproksimativno 3GHz. Prema trenutnim navodima koji kažu kako bi Navi 31 trebalo da bude veličine slične Navi 21, koji radi na frekvenciji od 2.3GHz, ovo se baš i ne čini kao moguće. Doduše, ništa nije gotovo dok se nove grafičke karte zvanično ne pojave pred publikom.

dijagram.jpg

Ono što jeste sigurno je da će ova serija grafičkih karti, slično dolazećim rešenjima kompanije Nvidia, trošiti veoma mnogo električne energije. Koliko, pa to još ostaje da vidimo. Dalje, još uvek postoji konfuzija oko broja Work Group procesora (WGP) nasuprot Compute jedinicama (CU) koje će biti prisutne u novim AMD grafičkim kartama. Prema nekim informacijama, najavljuje se 60 ili čak 120WGP-ova, kao i 256 CU-ova.

A čemu sve ovo služi? Shader Engine sastoji se od Work Group procesora i Compute jedinica. Prema trenutnim navodima, jedan Shader Engine trebalo bi da sadrži 10 WGP-ova i 2 CU-a. U RDNA 1 i RDNA 2 arhitekturi nalazi se po 1280 Shader Engine-a. Prema dostupnim informacijama, ta brojka trebalo bi da se poveća na 15.360 kod NAVI 31 čipova, odakle se i očekuje toliki porast performansi. Prema svemu tome, najbrže grafičke karte dolazeće generacije mogle bi pružiti duplo bolje performanse od RC 6900 XT grafičke karte. Međutim, u ovom trenutku su sve to samo glasine bez zvaničnih informacija, pa ne bismo davali nikakve preuranjene zaključke. 

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare