14. Aprila 2022.

3 namirnice za poboljšanje kognitivnih sposobnosti

Big Portal

Za poboljšanje kognitivne funkcije oni preporučuju da u ishranu češće uvrstimo tri namirnice koje će “probuditi” naš mozak.

1. Orasi

Orahe mnogi nazivaju grickalicom za genijalce. I nauka je dokazala da šaka oraha svaki dan može popraviti pamćenje.

Njihova prednost je to što su najrasprostranjenije orašasto voće u našim krajevima, pa se do oraha lako dolazi. Zdravstvene prednosti su im brojne, a smatraju se pravom hranom za mozak. Ukoliko jedete orahe, poboljšavate koncentraciju i rad moždanih ćelija, ali i štitite se od demencije i Alchajmerove bolesti.

Za to su zaslužne omega-3 masne kiseline, kojih je u njima mnogo. Ovi orašasti plodovi se preporučuju ljudima koji imaju problema sa srcem, kao i trudnicama.

2. Borovnice 

Borovnice su izuzetno dobra hrana za mozak. Neka istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje borovnica podstiče pamćenje i koncentraciju, a utiče čak i na obnavljanje sjećanja.

Ovo voće, koje je odlično i u borbi protiv anemije, kako su pokazale neke studije, moglo bi da bude i važan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

Oksidativni stres može ubrzati proces starenja mozga, jer ima negativne efekte na moždane funkcije. Prema istraživanjima na životinjama, antioksidanti u borovnicama imaju tendenciju da se akumuliraju u području mozga koje je neophodno za inteligenciju.

Studuje na ljudima su pokazale obećavajuće i ohrabrujuće rezultate. U jednoj od tih studija, devet starijih učesnika sa blagim kognitivnim oštećenjem svaki dan je pilo sok od borovnice. Poslije tri mjeseca kod njuih su uočena poboljšanja u nekoliko markera funkcija mozga.

3. Riblje ulje ili riba

Omega-3 masne kiseline su neophodne za pravilan rad srca i mozga. Ukoliko vam se ne dopada ukus ribljeg ulja, zamijenite ga redovnim ubacivanjem ribe lososa u ishranu. Jedite losos bar dva puta sedmično.

Britanska istraživanja su  pokazale  da djeca  koja ne unose dovooljno omega-3 masnih kiselina imaju poteškoća sa koordinacijom i ponašanjem. Neki istraživači su takođe utvrdili da ishrana siromašna omega-3 masnim kiselinama tokom trudnoće može dovesti do problema sa budućim ponašanjem djeteta. Otkriveno je i da je nedostatak omega-3 u ishrani povezan sa depresijom.

Omega-3 masne kiseline regulišu rad neurona. Osobe koje boluju od manjka omega-3 masnih kiselina vrlo često imaju problema sa pamćenjem, koncentracijom, učenjem i procesuiranjem novih informacija.

(Telegraf)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare