7. Aprila 2022.

UEFA odustala od finansijkog fer-pleja – uvodi se nov sistem

Big Portal

To je prva velika reforma finansijskih propisa od njihovih uvođenja pre 12 godina. Taj sistem će biti zamenjen novim koji će više odgovarati bogatim klubovima, a sa tzv. “finansijkim fer-plejom” možemo da se pozdravimo.

Klubovi će na transfere, plate igrača i provizije agenata moći da izdvoje maksimalno 70 odsto svojih prihoda i to će biti na snazi za tri godine. Od sledeće sezone će ta brojka biti na 90 odsto, pa na 80 odsto i onda će se postepeno doći do željene cifre.

Novi propisi će stupiti na snagu u junu 2022. godine, potvrdio je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin posle sastanka u Nionu.

“UEFA je radila sa svim zainteresovanim stranama na razvoju ovih novih mera kako bi pomogla klubovima da se suoče sa novim izazovima. Ovi propisi će nam pomoći da zaštitimo igru i pripremimo je za sve potencijalne buduće šokove, istovremeno podstičući racionalne investicije“, izjavio je Čeferin.

“Pravilnik koji je bio na snazi od 2010. godine je poslužio svrsi, zahvaljujući tome je evropski fudbal uspeo da se izvuče sa ivice ambisa i napravljena je prava revolucija. Međutim, kako se stvari u fudbalskoj industriji stalno menjaju, poputefekata koje je ostavila pandemijam, moramo i mi da uvodimo reforme”, objasnio je razloge promene Čeferin.

Klubovima će biti dozvoljen veći odlazak u minus. Do sada je važilo pravilo da oni mogu da budu u minusu do 30 miliona evra gledajući period od tri godine, sada je ta cifra 60 miliona evra.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare