2. Aprila 2022.

Nema uvoza kukuruza, živinari Srpske zabrinuti

Big Portal

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je nedavno u Novom Sadu izjavio da očekuje odobrenje Vlade Srbije za izvoz kukuruza u Srpsku na bazi zahtjeva  koji je ispred MVTEO dostavio nadležnim organima Srbije.  

Prema jučerašnjim informacijama u medijima, Vlada Srbije je  donijela  zaključak „da se odobri izvoz merkantilne pšenice i kukuruza u Italiju na bazi sklopljenih ugovora  poslovnih subjekata dvije zemlje prije stupanja na snagu zabrane izvoza“.

„Ova informacija je iznenadila i zabrinula živinare Srpske jer su očekivali  da izvoz bude odobren i našim proizvodjačima“, kaže se u saopštenju i sa pravom postavljaju pitanje  „da li su vlasti na nivou BiH uopšte obezbijedile da Republika Srbija odobri izvoz kukuruza  u BiH i kako riješiti nastale probleme u ovoj proizvodnji ako se to ne desi.

Uz to, u Zajednici živinara tvrde da i naši proizvodjači imaju sklopljene dugogodišnje ugovore o poslovnoj saradnji sa proizvodjačima  iz Republike Srbije prije stupanja na snagu  zabrane izvoza. Pitaju se  šta u ovom momentu znače uspostavljene paralelne i specijalne  veze Srbije i Srpske.

– Da li proizvodjači, ustvari, snose posljedice aktuelne  vlasti Bosne i Hercegovine  o nepristupanju  sporazumu „Otvoreni Balkan”?
U javnom saopštenju  „Zajednice  živinara“ Republike Srpske  se kaže da  se  prozivodjači u ovom sektoru, pored nedostatka kukuruza bore i sa problemom enormnog povećanja cijena kukuruza na tržištu u okruženju.

Živinari Republike Srpske očekuju od vlasti BiH i Republike Srpske, kao i od Republike Srbije objašnjenje  zašto je proizvodjačima u nekim zemljama Balkana i EU odobren izvoz, a u Republiku Srpsku i BiH nije i kada će biti odobren?

(BN/S. K.)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare