Sastojci:
- 400 ml vode mlake
- 20 g svežeg kvasca
- 750-800 g brašna
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 30 ml maslinovog ulja
Priprema:
- U mlaku vodu izmrviti kvasac i dodati šećer i izmešati. Ostaviti da zapeni pa dodavati ulje, brašno i so.
- Prvo 700 g brašna, a posle po malo da testo bude sredne tvrdo. Dobro ga obraditi (oko 10 minuta) ostaviti da odmori.
- Istresti na dasku koju pospete brašnom. Obraditi rukama loptu. Okrugli pleh posuti brašnom, može na dno pek papir i staviti loptu u pleh.
- Poprskati mlakom vodom, a sitom malo prosejati brašno preko testa. Oštrim nožem poseći na par mesta, pa pokriti 15 minuta.
- Rernu uključiti na 220 stepeni, pa peći oko 50 minuta da hleb bude lagan i dobije finu hrskavu koricu.
- Ako želite da bude mekši, poprskajte ga vrućeg malo prskalicom pa pokrite krpom. Ja ga ostavljam otkriveno jer volim hrslav. Seći kad se ohladi.