31. Marta 2022.

Recept za domaći hljeb koji morate da probate

Big Portal

Sastojci:

  • 400 ml vode mlake
  • 20 g svežeg kvasca
  • 750-800 g brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 30 ml maslinovog ulja

Priprema:

  • U mlaku vodu izmrviti kvasac i dodati šećer i izmešati. Ostaviti da zapeni pa dodavati ulje, brašno i so.
  • Prvo 700 g brašna, a posle po malo da testo bude sredne tvrdo. Dobro ga obraditi (oko 10 minuta) ostaviti da odmori.
  • Istresti na dasku koju pospete brašnom. Obraditi rukama loptu. Okrugli pleh posuti brašnom, može na dno pek papir i staviti loptu u pleh.
  • Poprskati mlakom vodom, a sitom malo prosejati brašno preko testa. Oštrim nožem poseći na par mesta, pa pokriti 15 minuta.
  • Rernu uključiti na 220 stepeni, pa peći oko 50 minuta da hleb bude lagan i dobije finu hrskavu koricu.
  • Ako želite da bude mekši, poprskajte ga vrućeg malo prskalicom pa pokrite krpom. Ja ga ostavljam otkriveno jer volim hrslav. Seći kad se ohladi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare