30. Marta 2022.

Novicki nikada nije odbio reprezentaciju: Ne možete nikom da naredite

Big Portal

Šta ako da ga sada, posle samo tri godine penzije pozovu na Evropsko košarkaško prvenstvo u Kelnu i Berlinu u septembru?

Dovoljno je bilo videti kako hoda dok dolazi na razgovor ove nedelje u poslovnom centru KelnSkaj (KölnSky) da bude jasno da je pitanje neozbiljno.

Novicki nosi vidljive tragove 21 sezone u NBA. Problemi sa skočnim zglobom bivšoj superzevezdi Dalas Maveriksa (Mavericks) vidno otežavaju život.

“Ti dani su prošli. Igrao sam dovoljno dugo u NBA,” kaže 43-godišnji krilni centar.

Utakmice će, naravno, pratiti uživo, ali samo kao ambasador svoije zemlje i sporta. Prvenstvo je sa prošle godine pomereno zbog pandemije.

“Biće sjajno. Stvarno se radujem,” kaže Novicki.

On će, dakle, u arenama u Kelnu i Berlinu biti samo gledalac, ali aktivne NBA igrače iz Nemačke poziva da igraju za svoju zemlju.

“To ne možete nikome da naredite, ali iz sopstvenog ugla mogu da kažem da mi je igra za reprezentaciju mnogo donela i da smo slavili velike uspehe,” kaže šesti na večnoj listi strelaca NBA.

Foto: Profimedia

Za Nemačku je odigrao 153 utakmice, osvojio je bronzu na Svetskom prvenstvu u SAD 2002. i srebro na Evropskom prvenstvu u Srbiji 2005.

Plejmejker Hjuston Roketsa (Rockets) Denis Šreder (Dennis Schröder) kaže da je spreman ponovo igra za Nemačku. Prošlog leta je bio odsutan jer nije imao jasnu situaciju sa ugovorom. To je, opet, zamutilo pitanje osiguranja, ključnog za igrače kojhi potpisuju milionske ugovore.

Doduše, i sadašnji Šrederov ugovor ističe za par nedelja, ali očekuje da će do početka Evropskog prvenstva treba da bude razjašnjena ne samo njegova, nego i situacija ostalih nemačkih NBA igrača-potencijalnih reprezentativaca.

“Nadamo se da će većina njih imati ugovore i da će odlučiti da igraju za Nemačku, pa da na teren izađu najbolji,” rekao je Novicki.

A Nemačkoj treba najjači mogući sastav, jer u prvom krugu takmičenja ima ozbiljne protivnike – Francusku, Sloveniju, Litvaniju, Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu.

“Biće to teška grupa, ali mislim da imamo veliki potencijal. U Berlinu je sve moguće i nema velikog favorita,” kaže Novicki.

Na Eurobasketu 2015. Nemačka nije uspela da napreduje uprkos Novickom i Šrederu. Dirk svejedno nosi lepe uspomene sa turnira. Posle poslednje grupne utakmice, njegove oproštajne u reprezentaciji, gledaoci su ga ispratili ovacijama.

“To nikada neću zaboraviti. Uvek me prođe jeza kad se setim,” kaže Novicki.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare